Skip to content Skip to footer

Det største af de malerier, Cai Ulrich von Platen har udført på Statens Værksteder for Kunst. Billedet måler 3×7 m. Maleriet er efterfølgende blevet købt af Ny Carlsberg Fondet.

Læs mere om Cai Ulrich von Platen på SVK

Med udgangspunkt i et inspirationsfelt, der spænder fra Giotto og Rubens, Edvard Munch, Tom Waits’ sange og barndomsfilmen Flemming og Kvik, fortalte billedkunstner Cai Ulrich von Platen om sine store værker på lærred til en velbesøgt artist talk på SVK.

November 2011

Tre omfangsrige malerier prægede de brede, hvide flader i Turboladen tirsdag d. 25. oktober, hvor Cai Ulrich von Platen havde inviteret indenfor til en artist talk med fokus på arbejdsproces. Og det blev i høj grad til en afsøgende fortælling om de mange udfordringer, kunstneren møder, når det tomme lærred skal fyldes ud. Inspiration og baggrunden for at gå til det klassiske maleri, blev der også lagt vægt på, mens tolkninger af motiverne i billederne blev lagt ud til publikums egne betragtninger.

Det var nemlig udviklingsfortællingen bag malerierne, kunstneren byggede sin introduktion op om, for som han selv beskrev det, så er hvert billede født med en gåde. Der vil altid være en historie, der dukker op og udvikler sig undervejs – der skal bare arbejdes længe nok. Bevidstheden om selve indholdet i billedet kommer ofte først, når det er lavet. En voldsomt bekræftende og underholdende proces, kaldte Cai Ulrich von Platen denne værkets skabelseshistorie. Undervejs skal der være plads til indfald og tvivl, men der er altid et fundament, som betyder, at der i sidste ende kommer noget ud af det store arbejde.

IMG_7109

I sin arbejdsproces med de store malerier svømmer Cai Ulrich von Platen med egne ord rundt i kunsthistorien med navne som Giotto, Rubens og Munch i baghovedet. Nogle vil måske se det som tilbageskuende, men for ham er det en bekræftelse på, at maleriet stadig kan noget, – og at der eksisterer en bevidsthed om den fortælling, der er gået forud for en selv. Inspiration til sine malerier finder han dog ikke kun i den klassiske kunsthistorie, men også i f.eks. de tankebilleder en barndomsfilm som Flemming og Kvik har afsat – og ikke mindst i sangeren Tom Waits’ tekster.

Cai Ulrich von Platen_381x286_2

Historien udgør på mange måder en tilstand i Cai Ulrich von Platens billeder, – en tilstand, der skaber rammerne for et sammenhængende rum befolket af mange forskellige slags billeder i ét og samme maleri. Det betyder nødvendigvis også, at hvert enkelt billede har kombinationer, som bliver afprøvet løbende. For kunstneren handler det om, at billedet på et tidspunkt finder sin egen logik. Når denne logik er nået, og maleriet er størknet, så falder det ind i sig selv, og man kan ikke længere røre det, forklarede han afslutningsvist og tilføjede, at det dog tager lang tid at nå til denne erkendelse.

IMG_7110

Om kunstneren
Cai Ulrich von Platen (f. 1955) er billedkunstner, uddannet ved Det Kongelige Danske Kunstakademi i 1973-78. Han har været en af drivkræfterne bag en lang række kunstnerstyrede udstillingsinitiativer, for eksempel Gud & Grammatik på Charlottenborg i 1984, udstillingsstedet Kongo fra 1982-91 og ikke mindst i TAPKO, en mobil kunstinstitution, der siden 1991 har realiseret over tyve projekter, hvor de tilknyttede billedkunstnere har udforsket en installatorisk kunstnerisk praksis. Cai Ulrich von Platen har siddet i Statens Kunstråd (2007-2011) og været formand for Bkf (2002-2006).

Cai Ulrich von Platen_381x286_3

—-

Artist talks på Statens Værksteder for Kunst
SVK afholder løbende artist talks, hvor dørene til værksteder og atelierer bliver åbnet for offentligheden. Disse arrangementer giver en særlig mulighed for at få et indblik i hver enkelt kunstners arbejdsproces og værkpraksis.

Nyheder og information om arrangementer lægges op her på hjemmesiden og annonceres via nyhedsbrev (tilmeldingsfunktion på forsiden). Desuden bliver alle arrangementer lagt op på Facebook.