Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bæredygtighed og brugerinddragelse har været nøgleord for designer Thomas Woltmann i arbejdet med prototypen på en ny stol med navnet “Re-C”. Han har brugt 4 uger i SVFK’s træværksted på at få alle elementer til at spille i forsøget på at skabe en bæredygtig stol med en god historie.

Nov. 2020

Princippet

Re-C står for de fire trin i stolens tilblivelse: Re-cycled, Re-processed, Re-painted og Re-assembled. Det første trin er indsamling og genanvendelse af kasseret træ. Prioriteten har været at finde hårdt træ kasseret fra produktionsprocesser f.eks. pga. dets ufuldkommenheder såsom træknuder. Det næste trin er forarbejdningen af det indsamlede genbrugstræ til Re-C stolens enkle og geometriske former. I det tredje trin lakeres stolen i en af seks farver fra Re-C kollektionen. I det sidste trin bliver stolen skilt ad, derefter bliver den ’flat packed’ og sendt ud til dens nye ejer, der selv samler den. De fire trin gør produktionen og distributionen mere bæredygtig.

Re-C er en stol, der fortæller en tidsaktuel historie om bæredygtighed og genanvendelse. Et produkt, der med sin skabelse og brugerinddragelse appellerer til den klimabevidste forbruger. Den sætter spørgsmålstegn ved vores forhold til og forbrug af møbler – både som designer, producent og forbruger.

Processen

På Statens Værksteder har jeg produceret den første prototype af Re-C stolen i fire forskellige træsorter af forskellig oprindelse.
På træværkstedet har jeg forarbejdet træet ved brug af forskellige maskiner, dog ikke CNC. Mange af samlingerne er fræset i hånden ved hjælp af skabeloner. Stolens fire ben og ryglæn er drejet i henholdsvis elm, ask, eg og fyr, og sædets form er fræset og derefter forarbejdet i hånden.

På værkstedet har jeg haft rig mulighed for at prøve forskellige teknikker af, og samtidig har jeg kunnet teste stolens konstruktion og funktionalitet. Heriblandt ‘flat pack’ delen, som har krævet en del eksperimenter med bøsninger og skruer. Eksperimenter og tests har været væsentlige for at Re-C projektet og stolen nu kan tage de næste skridt.