Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Projektet Home – The Terrible Beauty of Unbelongning er et hæklet billedtæppe på knap 3 meter udført i atelier plan 3 og på metalværkstedet. Værket er et samarbejde mellem billedkunstner Suada Ada Demirović og hendes mor, Murveta Bacevac. Sammen har de kortlagt, hvor i verden store dele af familien fra det tidligere Jugoslavien har bosat sig siden Første Verdenskrig. Familiens historie bærer præg af mange migrationsbevægelser, både inden for landets grænser, såvel som i Vesteuropa, Østeuropa og Lilleasien. Motiverne for at flytte har været sociale, politiske og økonomiske.

Juni 2022

I år er det 30 år siden, at Danmark tog imod 20.000 flygtninge fra krigene i det tidligere Jugoslavien, primært fra Bosnien og Hercegovina. Krigene sendte i 1990’erne over en halv million mennesker på flugt og var – på det tidspunkt – den mest udfordrende flygtningesituation i Europa siden Anden Verdenskrig.

Mange af flygtningene valgte sidenhen at blive i Danmark, og den danske samtidskunstscene har i dag flere markante kunstnere fra det tidligere Jugoslavien. I udstillingen samler SMK syv af disse toneangivende kunstnere bl.a. Suada Ada Demirović.

I atelieret på plan 3 har Suada Ada, sammen med sin mor, afprøvet teknikker og tilpasset værket til skulpturgaden på Statens Museum for Kunst. Derudover har hun arbejdet på metalværkstedet, hvor hun, med Frank Jensens hjælp, har bøjet og svejset en stor cirkel i stål som ramme til billedtæppet.