Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Sonja Strange har på Statens Værksteder arbejdet med projektet Blodsten – et stedsspecifikt værk til udstillingen ’Tilbage til Rødderne’ på Sorø Kunstmuseum fra 19. maj – 11. september 2022.

Maj 2022

Omdrejningspunktet for værket er baseret på et lokalt sagn, der handler om en kæmpesten fra istiden, kaldet Blodstenen – som ifølge sagnet er blevet brugt som offersten under rituelle handlinger. Det er netop det rituelle, der er i fokus. I denne sammenhæng kædet sammen med sorg og det at miste, hvor værket er blevet til i samarbejde med mennesker, som har mistet.

Værket består af to dele, en video – baseret på rituelle handlinger og et rundt maleri, hvor ’resterne’ af den rituelle handling omdannes til et maleri.

Det er disse såkaldte rester; bestående af rå-lærred med mønje, hestehår, menneskehår, torne fra roser, rosenblade, drageblod (harpiks fra dragetræet), rav, ferskvandsperle, uld, æggeskaller og hvedekorn, som jeg på Statens Værksteder har syet sammen og opsat på det runde maleri.

Det var meget vigtigt for tilblivelsen af maleriet, at jeg havde gode arbejdsforhold – således at jeg kunne få samlet de mange stykker lærred og ligeså have et overblik over alle de elementer, som skulle syes og limes på. Det var et stort arbejde at sy og placere de mange elementer på rå-lærredet, men fordi jeg havde et godt og stort atelier – kunne det lade sig gøre.