Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

På plan 5, i grafikværkstedet, har Pernille Kløvedal Helweg i sommeren 2014 arbejdet på Skildpaddearkivet. Et projekt bestående af omkring 500 skildpaddeportrætter, som fra samme efterår udstilles på Faaborg Museum.

Aug. 2014

Skildpaddemotivet, som efterhånden går en del år tilbage i Kløvedal Helwegs værkhistorik, fandt hun inspiration til tilbage i 2003 under et besøg i Hanois litteraturtempel Van Mien. Her faldt hun over 82 omfangsrige skildpaddeskulpturer udhugget i granit, hvis portrætter hun gengiver i sine mangefarvede linoleumstryk

Til skulpturerne knyttede sig nogle ritualer og ceremonielle handlinger, som kunstneren fandt betagende: “Sådan nogle ritualer, synes jeg, er smukke. Der er noget overlevelsesagtigt i, at man i en travl by, der larmer usandsynlig meget, går ind bag nogle tykke tempelmure og dér har nogle ritualer i hverdagen , hvor man falder ned og kan være i selskab med sig selv”. Inspirationen tog Kløvedal Helweg med sig.

Skildpaddeportrætterne er udført  som linoleumstryk på træfiner. De er alle unikke  med målene 27,5 x 27,5 cm. Det er meningen, at de som færdige værker skal placeres i dertil byggede træarkivkasser, som kan rumme 19 skildpaddeportrætter hver. Udtrykket skal være helt enkelt, men til oplevelsen af hvert portræt har kunstneren udtænkt en lille ceremoni, hvor beskueren aktiveres.

Hvordan, kan du høre i foto- & lydportrættet herunder: