Hop til indholdet.

Projekt

SILVER – Encounters with Bâ

2017 / Billedkunst

I en motivverden af spejlinger tager SILVER – Encounters with Bâ fat på fake åndebilleder, oldegyptiske sjælefigurer og overgangene i den fotografiske spejlverden. Til udstillingen har Stine Ljungdalh i Lille Fotoværksted arbejdet med sølvet, saltet og spejlet som de overflader, der åbner op for spejlinger.

Apr. 2017

Et alkymistisk teater. Sådan karakteriserer Stine Ljungdalh de fotografiske værker, som den fiktive karakter Charlotte Bergson udstiller med SILVER – Encounters with Bâ. En udstilling Stine selv kuraterer. Værkerne fra kunstnerduoen tager udgangspunkt i den oldegyptiske forestilling om menneskets to spejlende sider gennem figurerne Bâ og Ka.

”I det gamle Egypten mente man, at alle mennesker havde en dobbelt i den spirituelle verden. Den ene hed Bâ og den anden Ka. Bâ er personligheden, mens Ka er den spirituelle energi,” fortæller Stine.

Med udgangspunkt i Ka kredser kunstteamet om dobbeltgængermotivet og dets spejlinger: sammenvoksede fuglekroppe dannet af arkivbilleder fra British Library, gardinet som grænseland, alkymistisk tankegods og en serie opstillede åndebilleder, der undersøger kameraets spejlinger. Især idéen om, at fotografiet kan fastholde øjeblikket i sin spejlvendte form, ligger som en understrøm i værkerne.

”Jeg kigger på substansen af sølvet i sort-hvid fotografiet – altså sølv og salt som den grundsubstans, der gør, at du kan fremkalde et moment af virkeligheden, når du fotograferer. Udstillingen leger med tanken om sølvet som en tærskel mellem forskellige spejlende verdener,” forklarer Stine.

Kameraet som videnskabeligt instrument
Udstillingen bevæger sig hermed i grænselandet mellem fiktion og virkelighed, hvor den fremmaner alment glemte ritualer og myter genspejlet ind i samtiden. Det er blevet til en serie rekonstruktioner af klassiske trancemotiver – flere taget under Stines ophold på SVK – fra den tid, man anså fotografiet som et videnskabeligt instrument til at fastholde og dokumentere virkeligheden.

På SVK har Stine printet og forberedt værkerne, der skal udstilles på det kunstnerdrevne udstillingssted Berlin Blue.

SVK, Gammel Dok Pakhus, Strandgade 27 B, 1401 København K, +45 32 96 05 10, info@svfk.dk
Sekretariatet har åbent man. – fre. kl. 9-15. Lør. – søn. lukket.
CVR: 11887260