Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Møbeldesigner Line Depping arbejder på en serie opbevaringskasser til Snedkernes Efterårsudstilling 2013. Projektet tager udgangspunkt i en opdagelse, hun gjorde på et ophold på SVK i november 2012. Her arbejdede hun med at dampbøje træ og havde lavet et forsøg med en elipse i asketræ. Hun havde ikke savet den ene ende af trælisten til, så den stak ud fra elipsen og røbede hvordan formen var skabt. Line fortæller:

”Den ekstra detalje på den runde form lignede en uoverlagt afslutning på en blyantsskitse af en elipse”. Den detalje inspirerede hende til at arbejde videre med det formpressede træ på nye måder.

Til dette projekt har Line hentet inspiration fra især Shakernes praksis for æsker i formbøjet træ, men med et mål om at twiste det traditionelle udtryk. Bl.a. ved at afslutte æskerne med den tilsyneladende ufærdige detalje, samt ved at sætte flere æsker sammen og derved opnå et mere fabulerende formsprog. Tre af kasserne er i præcist samme form, i forskellige størrelser og med let vinklede sider. Vinklingerne gør, at de stables. Alle æskerne udføres i asketræ, da det er særligt anvendeligt til formålet.

Line har skitseret på forme og detaljer forudgående for opholdet. På Træværkstedet begyndte hun med at bygge de forme, der fungerer som læste for æskerne. Derefter har hun bygget en svedekasse, der passer i størrelsen til det træ, hun vil bearbejde. Kassen er lukket med en låge med hul i, hvorigennem hun kan tilføre damp fra en tapetdamper. De 6 mm brede stykker af asketræ lader hun stå i svedekassen i en halv til to timer. Herefter er træet tilstrækkeligt fleksibelt til, at man kan spænde det om formene. Formene er udført, så hun kan sætte skruetvinger i uden at sætte mærker i det bløde træ. Træet er fastspændt her i et par dage, ind til det er tørret op igen og holder formen.

Æskerne afslutter hun ved at fræse bundene i fals. Det vil sige, at der nederst på de indvendige side af æskerne fræses en kile, hvori bundstykket passer præcist i og kan skydes ind.

Line overvejer at lade kasserne stå ubehandlede eller give dem en sæbebehandlet overflade.