Hop til indholdet.

Projekt

Pernille Kløvedal Helweg: KIEK DE DAT AN

2019 / Billedkunst

I Grafikværkstedet på SVFK har Pernille Kløvedal Helweg arbejdet på sine linoleumstryk til fællesudstillingen KIEK DE DAT AN.

Jun. 2019

KIEK DE DAT AN: en fællesudstilling

Det gælder for det talte, såvel som for det bildende sprog, at Tyskland og Danmark har en fælles kulturarv gennem århundredes gensidig udveksling og påvirkning. Og den arv forsætter vi med.

Vi er 5 billedkunstnere der i 2019 skabte vores eget forskningsprojekt på ord og billeder i fællesskab. En gang om ugen udfordrer vi hinanden med ord på skift, som vi sætter billeder på. Det kan være tegning, grafik, skulptur eller maleri. De fem billedkunstnere er: Niels Reumert, Søren Ankarfeldt, Nils Vollertsen, Svend Danielsen og undertegnet Pernille Kløvedal Helweg.

Arbejdsprocessen

Da jeg er grafiker, er mit bidrag til udstillingen fortrinsvis grafiske værker. Jeg var forberedt og havde snittet linoleum, da jeg ankom til SVFK. Så det handlede om at valse farve ind, komponere farverne og i nogen tilfælde trykke lag på lag. Dermed bliver værket todimensionelt i sit udtryk.

De gode faciliteter gør, at man kan nå meget på kort tid. Der er masser af plads til at folde sine tryk ud og se dem i et hug. Det giver under tilblivelsen af værkerne en mobil rummelig helheds oplevelse at se sine billeders fortællinger, toner, farvebehandling, komposition og billedegrammatik i et koncentreret tidsrum med fordybelse og plads til overraskelser i processen. F.eks fandt jeg frem til at mine ord banner kunne trykkes på begge sider, så de kan hænge fra loftet af og blive en ord installation på udstillingen. Ordet er trykt vertikalt, men kan også med lidt god vilje læses horisontalt, og det kan der komme sjove ord ud af.

Jeg eksperimenterede med at komponere litografisk feltgrafik med linoleum tryk, og det gav nærmest en malerisk effekt. Motivet var motiveret af ordet vildsvinehegn. Jeg har selv set og rørt ved det malplaceret grimme vildsvinehegn og undret mig over, hvad det skulle gøre godt for. Blandt andet fordi jeg har set en video af lykkelige uvidende vildsvin, der uden pas og problemer kravler over hegnet eller svømmer over Flensborg Fjord til Danmark.

Se Kløvedal Helwegs arbejdsproces på SVFK her

 

SVK, Gammel Dok Pakhus, Strandgade 27 B, 1401 København K, +45 32 96 05 10, info@svfk.dk
Sekretariatet har åbent man. – fre. kl. 9-15. Lør. – søn. lukket.
CVR: 11887260