Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Marie Bancks har på Statens Værksteder eksperimenteret med flydende glas – et for hende nyt og ukendt materiale. Under processen har spørgsmålet omkring, hvad det indebærer at bruge eller at misbruge et materiale presset sig på. Hun er kommet frem til, at det er samarbejdet mellem en nybegynders nysgerrighed og en fagpersons viden og erfaring, der har fået disse objekter til at vokse frem.

Juni 2023

Marie Bancks har på Martin Birk Møllers glasværksted i Nykøbing sj. udført en række forsøg med at indkapsle eller fæstne organiske objekter og materialer direkte i flydende glas.

Hun har indkapslet en ryghvirvel fra et lam, som hun fandt, da hun vandrede alene mellem sydgrønlandske bjerge. En nedarvet mennesketand med guldplombe, som lå gemt blandt mormorens smykker. Et stykke forkullet træ fra en bålplads og kobbertråd fra en elinstallation i en nedrevet bygning.

Røgudviklingen under indkapslingen kan skabe store papirtynde bobler i det varme glas. Nogle af disse er eksploderet under afkølingen, andre er forblevet intakte. Marie har arbejdet videre med et udvalg af disse glasobjekter.

Alle stålmaterialer er genbrug eller rester fra tidligere brugeres ophold. Små stykker metalplade og stumper af rør og pinde. Kombinationen af glasobjekternes form og udtryk har været grundlaget for alle valg og materialekombinationer. Det skrøbelige, sarte glas er endt med at tage styringen over stålkonstruktionerne. Sammen skaber de denne værkserie.