Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

I ét af Statens Værksteders største atelierer har Lise Tovesdatter Skou arbejdet med produktionen af et 5,5 meter højt mindesmærke, der støbes i sæbe. Værket er bygget op med forlæg i “Monument to the Vanquished Peasant” fra 1525 af Albrecht Dürer og rummer referencer til klassisk hellenistisk skulptur og antikke værker.

Maj 2022

I min version sidder der en nøgen kvinde på toppen af stablede materialer fra et hverdagsliv med husholdning og børn. Hun sidder foroverbøjet med armene hvilende på lårene og en spand på hovedet. Fra fundamentet kravler små tykke nøgne babyer op mod kvinden. Udformningen af babyerne er inspireret af Kai Nielsens “Vandmoderen”.

Mindesmærket støbes i sæbe. Sæben fremstilles i et miks af svinefedt, madolie og det stærkt ætsende Kaustisk soda, der sædvanligvis anvendes i husholdningen som afløbsrens. 

Værket taler således ind i flere mytiske og kulturelle referencer og skaber en kritisk humoristisk strukturel kommentar. 

Arbejdet med sæbe

At udføre et 5,5 meter højt mindesmærke i sæbe er en besværlig og langsommelig proces, og jeg er langt fra i mål. Svinefedt skal smeltes, og det lugter ikke særlig godt. Sæben skal produceres i mindre portioner på det helt rigtige tidspunkt. Der går en del tid med at afstemme temperaturer, og på at første lag af sæbe tørrer før næste portion hældes i formen. Processen insisterer på en langsomhed, hvilket både er en bevidst modaktion og virkelig frustrerende.

Jeg er startet med at lave en sæbeafstøbning af kvinden øverst på mindesmærket. Før selve støbeprocessen kunne begynde, fik jeg lavet en kropsafstøbning af mig selv. Jeg blev smurt ind i Silikone overalt på kroppen og en gipskappe blev lagt udenpå til at afstive støbeformen. Herefter begyndte produktionen af indtil videre 50 Kg sæbe.

Undervejs har jeg arbejdet på at skitsere forskellige installatoriske muligheder og forholdt mig til værkets placering inde såvel som ude. Sæbe som forgængeligt materiale er tænkt ind i værket og mit videre arbejde består bl.a i at skitseret forslag til installering som en vandfontæne, der langsomt opløser værket.