Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Arkitekterne Jens Kamp og Karin Bech arbejder på en kobberlampe til Den Røde Plads ved Borgbjergsvej i Sydhavn i forbindelse med byudviklingsprojektet Sammen om Sydhavnen.

Jens og Karin arbejder en ”ekstra skærm” ti Københavner lampen, tegnet af stadsarkitektens tegnestue i slutningen af 1970erne, der fortsat belyser de københavnske gader. Lampen får derved et helt forandret udseende og lys, men med samme lyskilde og konstruktion.

Skærmen er en mangesidet kobberkonstruktion. Lyset skinner ud igennem små geometrisk formede huller i skærmen, som tiltede dannebrogs vinduer.

”Vi kan godt lide at arbejde med det hjemmelige i det offentlige. Når man står på en Københavnsk gade en aften og ser lyset kastes ud gennem de klassiske dannebrogsvinduerne i lejlighederne omkring, så tegner fagene skygger på gaden. På samme måde skal lampen fungere som en lille stue, der kaster hjemmelige skygger ud på pladsen. Det skaber et både højtidligt og hjemligt rum omkring den.”

Kobbermaterialet vil i takt med dets ældning irre udvendigt og de har valgt materialet netop for denne egenskab. Men den indvendige del af lampen vil Jens og Karin lakere for at hæmme irringsprocessen, så lyset reflekteres i det rødlige kobber og farves heraf. Det varme lys understreger fornemmelsen af hjemlighed.

Skærmen tegner Jens først tegnet 3D-program på computer, hvorefter han bygger den både mindre og 1:1 modeller i pap, for at kunne vurdere proportioner og detaljer mere nødagtigt. De sider der har detaljerede udskæringer får Jens og Karin enten laser- eller vandskåret andetsteds end SVK, men de øvrige dele udskæres på pladeklipperen i Metalværkstedet, hvorefter de loddes eller popnitters sammen.