Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Arkitekterne Mikas Emil og Christian Hagemeister har udviklet et kombineret skrive- og spisebord med en indbygget opbevaringshylde, der kan foldes ud og forlænge bordet med knap en meter i hver side.

”Bordet tilgodeser de behov, der måtte være i en moderne familie, hvor nye vaner og levevis gør, at spisebordet sjældent udelukkende bruges til at spise ved. Dette problem vil vi gerne løse ved at designe et bord, hvor arbejdsrodet hurtigt og effektivt kan ryddes væk og genoptages uden besværligheder – vel at mærke uden, at gå på kompromis med hverken æstetikken eller funktionaliteten” pointerer de to arkitekter.

FORM OG FUNKTION VÆGTES LIGE

På SVK arbejder Mikas Emil og Christian Hagemeister på en prototype af klapbordet Kaksi. Den grundlæggende udfordring er, at få de funktionelle og æstetiske faktorer til at gå op i en højere enhed.

”Vi går efter et enkelt og stilrent design, med få materialer i god kvalitet, der kontrastmæssigt spiller godt sammen. Dernæst kommer det rent funktionelle – bordet skal opfylde et behov, og udtrækspladen som sidder under bordpladen, hvor den fungerer som hylde, skal uden vanskeligheder kunne foldes ud og forlænge bordet. Samtidig skal den let kunne sættes på plads igen.”

Mikas og Christian har arbejdet aktivt med denne problemstilling. De havde i første omgang tænkt at benytte tekstil som det fleksible led mellem udtrækspladen og bordpladen, men i processen fandt de frem til, at transportgummien havde de egenskaber som de søgte. Samtidig havde den en råhed og materialitet, som var interessant. I prototypen benytter de sort transportgummi, som er stærkt, fleksibelt og spiller godt sammen med den sorte bordplade i kompakt laminat. Kompakt laminat er et utrolig solidt materiale, som gør bordet holdbart samtidig med, at det bliver muligt at lave en meget smal bordplade. På den måde skabes der mere plads til opbevaringshylden, når bordet er foldet sammen.

FUNKTIONELLE KRAV SKABER NYE ÆSTETISKE MULIGHEDER

De to udtræksplader skal monteres under bordpladen på en måde, så de både kan bære en høj vægt og på få sekunder hængsles af bordpladen, trækkes ud og sættes i forlængelse af bordet. At inkorporere denne dobbeltfunktion i designet på en simpel og æstetisk lækker måde har krævet en lang række forsøg og en del udfordringer undervejs.

”En magnetisk klikfunktion vil gøre det let at koble udtrækspladen til og fra bordpladen. Men det vil ikke kunne bære den påkrævede vægt”. Mikas og Christian arbejder derfor med muligheden for at bruge kroge, selvom det ikke er ligeså diskret som en usynlig magnetstribe.

Udover at bordet skal imødekomme konkrete dagligdagsbehov, skal det samtidig kunne flatpackes og bestå af miljøvenlige materialer. ”Vi vil gerne gøre alt så enkelt og lækkert, som muligt. For os er det enormt vigtigt, at det æstetiske og funktionelle følges ad. Derfor arbejder vi hele tiden på, at have disse i højsædet.

Af og til bringer de funktionelle krav nye æstetiske muligheder med sig. Dette var tilfældet, da Mikas og Christian indså, at bordbenene, som de laver i mørkt, massivt træ, ville rage ud over bordpladen, hvis deres udtrækskoncept skulle fungere i praksis. Den detalje er blevet en del af æstetikken. ”Form follows function”.

Kaksi Klapbordet er 750cm højt, 80 cm bredt og 130cm langt i klapsammenlig form. I udfoldet tilstand bliver det 256cm langt.

Mikas Emil og Christian Hagemeister mødtes på Holbæk Kunsthøjskole, har læst på Arkitektskolen sammen og samarbejdet om flere projekter.