Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Josefina Enevold er optaget af tekstiler, fordi vi som mennesker sameksisterer med dem gennem hele vores liv. For hende er det helligt at kunne skabe noget i hånden. Som tekstiltrykker dyrker hun sit håndværk hver dag, men ser samtidig en nødvendighed i at forny sin måde at arbejde på.

Juli 2023

“Dirty waste” kaldes de tekstiler, der kasseres fra den industrielle tekstilindustri. Luksusmærker brænder defekte og efterladte materialer for at beskytte deres “brand”, mens man før i tiden lavede kludetæpper af de kasserede tekstiler.

Med denne tankegang ville jeg udfordre mine metoder og tilgangen i mit kunstneriske virke og give gamle tekstiler nyt liv. Ved at genbruge tekstiler, der ellers ender på genbrugspladsen grundet manglende interesse for håndværket, vil jeg skabe nye unikke tekstiler med tekstiltryk.

Sammen med stoftrykker Lisbet Friis er jeg blevet inviteret til at udstille på Køng Museum – et tidligere hør- væveri, som igennem århundreder har vævet hør. Så ved at trykke på og udstille genanvendte hørtekstiler, vil vi understrege museets historie, bringe det smukke gamle vævehåndværk i fokus, og samtidig sætte det ind i en nutidig sammenhæng.

Med udstillingen “Lovely Linen” vil jeg vise, at man kan lave noget smukt og poetisk ud af de tekstiler, der allerede findes, og få flere til at værdsætte og bruge dem. Håndværk, der er gået i arv gennem generationer, har en stor kulturel og historisk betydning, og er meningsfulde for os individer og for vores samfund.

Jag har arbejdet med reaktivt tryk på tekstilværkstedet. Idet jeg har trykt over et allereden eksisterende vævet design, lader de reaktive farver mine mønstre gå ind i fibrene og skaber dermed noget sammen. Nogle steder fremhæver de vævemønstrene, og nogle steder bliver de vævede mønstre en baggrund.

Jeg ønsker at skabe tekstiler, der går i arv og med naturen som inspirationskilde i min mønstring. Jeg bruger blomsternes betydninger, ritualer og symbolik til at komponere mønstre, der skaber farverige tekstiler, hvor ingen går ubemærket forbi. Med mine nye designs vil jeg invitere til egensindighed og give de historiske tekstiler videre til de næste generationer.