Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Fredsvagten har troligt stået på Christiansborg Slotsplads hver dag siden 19. oktober 2001 for at protestere mod Danmarks krigsdeltagelse. Som en anerkendelse af gruppen og deres vedholdenhed, tilbød industrieldesigner Hans Christian Asmussen at lave en (mobil) bænk til gruppen, som kan støtte deres aktivisme. Bænkens design er udviklet og produceret på Statens Værksteder.

Hans Christian Asmussen fokuserer i sin designpraksis på produktdesign til byrum i Danmark såvel som internationalt, og i 2015 indledte han sit politiske designprojekt Disobedient Design, hvor han bruger designmetode til at assistere aktivisme og til at tage stilling. Det er netop dette projekt, bænken til Fredsvagten er en del af.

Et civilisationsobjekt
Projektet begyndte, da Hans Christian Asmussen selv tog fat i Fredsvagten i anledning af deres 6000-dages fødselsdag og tilbød dem at designe en bænk. Ifølge ham ligger der en særlig værdi i bænken. Den manifesterer samfundets omsorg for den enkelte borger, og ligeledes, i dette projekt, designerens omsorg over for en aktivisme, han finder nødvendig.

”Bænken er et civilisationsobjekt. Har du en stol, vil du hvile dig, har du en bænk, vil du snakke. Og derfor er bænken smuk. Og derfor er det selvfølgelig også en bænk, Fredsvagten skal have. Den inviterer til dialog.”

Participatorisk designproces
Hans Christian Asmussen har prioriteret en participatorisk proces, og selve designet er således blevet til i samarbejde med fredsvagterne. Over flere møder har de i fællesskab diskuteret ideer og egentlige krav til designet. For Hans Christian Asmussen har det været vigtigt først og fremmest at give plads til alle tænkelige ideer, fredsvagterne måtte have og dernæst tænke det ind i forhold til funktion.

”Det er et anderledes projekt og en anden måde at bruge designmetode på. Det er dels et kunstnerisk, dels et praktisk, dels et politisk projekt. Alle de avancerede værktøjer og processer, jeg som designer udnytter i mit daglige virke, bliver stillet til rådighed for et aktivistisk, borgerdrevet projekt. Det er et forsøg på at flytte værket ud i en større betydning og finde ud af, hvad der så sker.”

Hans Christian Asmussen planlægger ligeledes at publicere designet og dermed gøre det tilgængeligt for anden aktivisme. Bænken beskriver han som en ’open source aktivistbænk’, der skal vise, at design kan være politisk.

Hollændervogn og Beredskabsstyrelse
Bænken er bygget i svanemærket krydsfiner og håndmalet med svanemærket maling. Den mørkeblå farve er en reference til hollændervognen, den orange til Beredskabsstyrelsen: ”Den skal signalere, at den må være der – som, at nogen med beslutningskompetence har tænkt, at den skal stå der”.

Foruden de praktiske forhold som opbevaring og manøvrering er der ligeledes blevet taget højde for de sikkerhedsmæssige foranstaltninger. Netop af den grund er hver side forsynet med en rude, så det er muligt at inspicere opbevaringsrummet. Og så er den blevet godkendt af PET.

Skrevet af Cecilie Aaby