Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Designer, Miriam Brostrøm, og møbelsnedker, Andrea Stokholm, arbejder på en halvandenmandssofa udført i røget egetræ og flettet flagline til Snedkernes Efterårsudstilling 2016. Miriam har stået for at udvikle koncept og design af sofaen, mens Andrea står for produktionen af en mockup.

Miriam har fundet inspiration til sofaen på Kongernes Lapidarium i Christian 4.s Bryghus, hvor Snedkernes Efterårsudstilling finder sted i år. I lapidariet udstilles skulpturer af sten og gips, og det er et særligt mønster i gipsafstøbningerne, som danner udgangspunkt for flettet i sofaens ryg og mønstereffekten på hynderne. Stellet udføres i røget egetræ, ryggen består af flettet 6 mm flagline i hør, mens hynderne på sædet væves på Instituttet for Blinde og Svagsynede i Hellerup.

Sort tema
Selvom dette års tema til Snedkernes Efterårsudstilling er ’Pitch Black’, har Miriam valgt at designe en sofa, der ikke er helt sort. Møblet udføres i røget egetræ, og hynderne væves i koksgrå. Træet behandles med olie til sidst, så det bliver endnu mørkere.

Mockup
Forud for arbejdet med det endelige møbel udformer Andrea en mockup i fyrretræ for at finde frem til de rigtige vinkler, dimensioner og tekniske snedkerdetaljer. Flettet i sofaens ryg er fortsat under udarbejdelse, og Miriam afprøver forskellige fletteteknikker som macrame. Sofaens funktion er ligeså vigtig som dens design. Mockuppen bruges derfor også til at afprøve, hvordan sofaen bedst udformes, så den er behagelig at sidde i. Eksempelvis har Andrea tilføjet to støttepinde i sofaens ryglæn, der gør det mere stabilt, hvis man læner sig tilbage.

Snedkerarbejdet
Andrea har skåret og høvlet tynde stykker lameller af det røgede egetræ til formspændet af ryglænet. Hun bøjer lamellerne på 2 mm ved at presse dem mod en formskabelon med et stykke jern i samme størrelse på ydersiden for at undgå, at træet flækker. Lamellerne formspændes og limes sammen til sidst. I sædet har Andrea fræset en fordybning, hvor hynderne kan placeres, så de ikke glider væk. Til ryglænet og sædet er de flotteste stykker træ nøje udvalgt, da disse elementer er de mest synlige ved møblet.

Andrea har fræset sofaens ben runde i stedet for at dreje dem i hånden ved en drejebænk for et mere præcist resultat. Den del af benene, der befinder sig under sædet er 1 mm tykkere end den del, der befinder sig over sædet. Dette bevirker, at sædet ikke rykker sig, når først det er presset på plads. Løsningen kombineres med trædyvler i benene, så sædet ikke giver sig under temperaturforandringer.

Hullerne i sædet og ryglænet, som flaglinen skal føres igennem, ville være oplagte at udføre med CNC fræser, men Miriam og Andrea har valgt at gøre det i hånden, da de foretrækker at stå bag hele udførelsen af møblet:

”Det er vigtigt for os, at kvaliteten er i orden, men vi vælger ikke den letteste løsning. Selvfølgelig kunne man fræse stort set hele møblet, men det skal også være sjovt og udfordrende for os. Det giver mening for os at samarbejde med hver vores faglige baggrund, fordi vi kan tilføre møblet interessante detaljer,” fortæller de.