Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

FORMATION er et kreativt samarbejde mellem arkitekt Marie Erstad og kunsthistoriker og lyskurator Vivian Nagy, der også har dannet ERNA projects. Sammen har de på SVFK lavet lysværket FORMATION i anledning af Copenhagen Light Festival 2020.

Jan. 2020

Lysværket FORMATION knytter sig stedsspecifikt til “den grå mur”, som er en bevaret facade fra et tidligere pakhus, der stod på havnefronten på Islands Brygge. FORMATION forbinder organiske former med rå materialer i en skulpturel installation opsat på havnen i anledning af Copenhagen Light Festival 2020.

Inspireret af samspillet mellem murens rustikke flader og de planter, der vokser op langs muren, undersøger FORMATION mødet mellem det fysiske og det visuelle.

FORMATION bygges op af organiske bånd af aluminium, der bugter sig i bølger langs muren. Disse metalbånd står i kontrast til murens rå betonkonstruktion, og således opstår et organisk fylde, der understreger og undersøger murens skala.

Perforeringen i metalnettet skaber i dagslys subtile skyggeformationer omkring værket, mens værket i de mørke vintertimer forvandles til et smukt relief af lys og skygger, der opfordrer forbipasserende til at gå på opdagelse i rummet omkring muren.

FORMATION skaber en visuel dialog mellem nutid og fortid, der kan opleves om dagen såvel som om natten.

Projektet er skabt med støtte fra Amager Øst Kulturudvalg, Amager Vest Kulturudvalg samt Copenhagen Light Festival i samarbejde med Kulturhuset Islands Brygge.

Beskrivelse

Installationen består af udvendige bølger af perforerede aluminiumsplader, en indvendig stålkonstruktion samt 12 lamper, der monteres inde i konstruktionen. Installationen er delt ind i 18 moduler, som bygges individuelt op for herefter at blive fragtet til udstillingsstedet og fastmonteret.

Processen

Perforerede aluminiumsplader skæres i tre forskellige bredder – 35cm, 50 cm, 65cm

Aluminiumspladerne valses i bølger i varierende størrelse og interval for at skabe et organisk og dynamisk formsprog.

Plader af perforeret stål skæres til i lange baner.

I fire sektioner inde i installationen bygges den indvendige stålkonstruktion op som kasser. Disse svejses sammen for at sikre stabilitet.

Stålkonstruktionen samles med møtrikker, hvorefter aluminiumsplader fastmonteres.

Bøjler til at montering af installationen på udstillingsstedet laves af stål bøjes i vinkler. Beslag til lamper bøjes på samme måde.

Dåsearmatur monteres på de bøjede beslag, og lamperne samles. Lamperne er koblet til et system af dæmpere og styres via en dmx recorder. Lyset programmeres til at pulsere i rolige bevægelser

Færdige moduler med lyskilder monteres på væggen med vinkelbeslag for at minimere antallet af boringer på muren.

Lyset justeres og testes, så det får det tilsigtede udtryk.

ERNA projects

ERNA projects er et kreativt samarbejde mellem arkitekt Marie Erstad og kunsthistoriker og lyskurator Vivian Nagy.

ERNA projects arbejder og eksperimenterer tværdisciplinært med kunst, arkitektur og design, hvor lyset bruges til at udforske poetiske universer. Deres projekter tager udgangspunkt i en registrering og analyse af kontekstens æstetik, funktion og opbygning. Med en forkærlighed for samspillet mellem lys og materiale er de drevet af at skabe lysoplevelser, der undersøger, iscenesætter og genfortolker.