Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Emil Jespersen har opholdt sig en måned på træværkstedet for at udvikle idéer til elementbyggerier i træ.

Maj 2022

Tanken er, at byggeelementerne konstrueres udelukkende i træbaserede materialer i alt fra konstruktion til isolering til indre og ydre beklædning. Elementerne præ-produceres på fabrik eller i værksted og monteres på byggepladsen. Måden elementerne monteres og samles på er inspireret af måden som industrihaller bygges, hvor man monterer store præ-producerede tagkassetter på rammer af stål, og nogle smarte samlingsdetaljer sørger for, at man kan sammenkoble og lukke elementerne udefra efterfølgende.

Der udforskes både et spor, hvor elementerne monteres på en rammekonstruktion af træ og et spor, hvor elementerne står alene, men en fællesnævner for projektet er, at elementerne er af en arkitektonisk kvalitet, som dyrkes visuelt og ikke bare betragtes som en konstruktiv nødvendighed.

På træværkstedet har Jespersen bygget modeller i 1:20, 1:10 og 1:5. Ved at bygge modeller i disse skalaer bliver processen som at bygge en bygning i virkeligheden, hvor man må tage stilling til ikke bare de rumlige konsekvenser, men også, hvordan bygningsdelene samles. Modellerne er ikke repræsentationer af færdige idéer, men er udtryk for tanker der udtrykkes direkte fra hænderne, der bygger. Modeller, der ændrer sig undervejs, hvor dele saves af og andre tilføjes.

Projektet bygger videre på den danske bindingsværks-tradition, men benytter mere nutidige byggeteknikker der muliggør en økonomisk byggeproces med synlige konstruktioner. Projektet fortsætter i samarbejde med producenter og entreprenører, og målet er at udvikle det til en eller flere standardiserede byggesystemer med store variationsmuligheder.