Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Charlotte Hjort-Rohde har haft et udviklingsophold i mørkekammeret for at udvide sin viden om fotografiske emulsioner. Hun har således eksperimenteret med forskellige papiroverflader og fremkaldere. Specielt de nye formalinfrie lithfremkaldere, som giver en kornet overflade med farvespil, har vakt hendes interesse og helt modsat deres oprindelige funktion, har hun kunnet fremkalde et kontrastrigt sort-hvidt billede helt uden gråtoner.

August 2022

Ukendte faktorer

Selvom jeg har forberedt mit ophold omhyggeligt og købt forskellige kemikalier og fotopapir, bliver de første to uger en kamp med at forstå, hvorfor forsøgene falder helt anderledes ud end forventet. De kemiske tryllerier er lokkende, men helt ude af kontrol. Langsomt og uvant systematisk får jeg styr på problematikken; blandingsforhold i forhold til papirtypen. Fremkaldertiden i forhold til belysningen og igen til papirtypen. Den korteste fremkaldertid er 6 min. Belysningen er tre gange den normale, hvis negativet er “korrekt” eksponeret. Mit udgangspunkt er langt fra
idéelt, jeg arbejder bedst i det dunkle.

En del fotopapir indeholder en form for aktivator/accellerator, som giver bobler (snowballs) i emulsionens overflade.
Jeg bestiller nye papirer og bruger ventetiden til at afprøve det helt glatte og ucharmerende RC-papir, som mod forventning tager fint imod den hårde behandling. Det burde være papirets struktur, som giver de store korn, men det passer slet ikke med resultatet. Det helt glatte RC-papir ligner et billede belyst med et groft kornraster.

Tilbage på barytpapiret fra FOMA skrider udviklingen frem, nu i følgeskab med min forståelse. Fremkalderen skal kickstartes med et lille skvæt brugt fremkalder. Temperaturen i fremkalderbadet påvirker farven, det er en helt
anden måde at være i mørkekammeret på.

Stille og uroligt vokser en serie billeder frem. Selvom hvert billede er forskelligt i tone og grovhed, er det muligt at holde en familielighed, som udover et tema holder serien sammen. Jeg når ikke forsøgene med selv at præparere mine ark. Det må vente til næste gang.