Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Anna Sofie Mathiasen har på Statens Værksteder for Kunst forberedt en udstilling til O – Overgaden med titlen Folly. Udstillingen inkluderer et stisystem, et lysthus, skulptur, storformat-tegninger samt tegne- og stopmotion-film.

November 2023

Ordet Folly oversat fra engelsk betyder dårskab, fejltagelse eller påfund og er historisk blevet brugt i teologien og psykiatrien til at beskrive en person, der har mistet forstanden. En folly er også et stykke dekorativt havearkitektur – såsom en pavillon, eremitbolig eller et kanalsystem.

Med udgangspunkt i historiske læsninger af den anlagte have som fysisk og psykisk rum samt personlige fortællinger udforsker Anna Sofie Mathiasen relationen mellem natur og mental sundhed. I sin helt egen tydeligt tegnefilmsinspirerede streg konstruerer hun billeduniverser, der blander historisk arkivmateriale, animerede karakterer à la DRs B&U-afdeling, pædagogiske virkemidler og personlige minder. Til udstillingen har hun skabt en ny sammenhængende serie af fire stop-motion fabler med titlen Pet Follies, der omhandler en pingvin og en skildpaddes jagt på jord og lykke.

Pingvinen er et gennemgående motiv i udstillingen som reference til det psykiatriske hospital Dikemark i Norge, hvortil man i 1930 importerede pingviner og slap dem fri i hospitalshaven for at glæde patienterne. Pingvinerne trivedes ikke, og hele projektet syntes at være et dårligt påfund – altså en slags folly, som endvidere er repræsenteret i udstillingen ved adskillige naive træskulpturer af pingviner. Pingvinen refererer endvidere til en af Mathiasens største animations-idoler: Pingu.

Træskulpturerne og stop-motion serien er produceret og animeret frame for frame i fotostudiet på Statens Værksteder for Kunst og består af tegnet og udprintet fotografisk materiale. Under opholdet har Mathiasen yderligere produceret storformat-tegninger.