Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Anna Bak er inviteret til at skabe en soloudstilling til det nyåbnede udstillingssted, Fraktal, i Skørping, Nordjylland. Udstillingen skal relatere sig til Fraktals årstematik, Svampe, og Anna har benyttet tufteværkstedet, træværkstedet og Huggegården til at fremstille diverse svampeskulpturer.

September 2022

Med titlen vil jeg referere til en mere symbiotisk relation til svampen i vores hjem og pege på forskning, der viser, at planter og træer kan kommunikere både gennem kemikalier, lyd og budbringere og gennem den banebrydende udvikling af mycelium som byggemateriale til vores fremtidige hjem.

Konkret består udstillingen af en stor trækonstruktion, der spejler det eksisterende rum. På konstruktionen vokser udskårne svampe i træ frem, og på gulvet strækker bløde tuftede svampe sig ud som tæpper. Til installationen har jeg også produceret et lydværk, der ligger som baggrund til udstillingen. Lyden fremstiller et narrativ med mycelium-netværket som et kontaktsøgende væsen, der inderligt ønsker at blive hørt.

Det har været rigtig spændende at lære tufteteknikken at kende. Det æstetiske udtryk, mediet kan skabe, passer godt ind i det organiske tema med myceliumtrådene, der forbinder planter og svampe med hinanden. De bløde tuftede tæpper står i fin kontrast til det mere hårde og konstruktive i trækonstruktionen.

Selve trækonstruktionen er bygget af 10×10 cm bjælker, som jeg har lavet tapsamlinger på. Svampene er udskåret af træstubbe med brug af diverse værktøjer fra træværkstedet. Jeg har i dette projekt udviklet mine egne metoder til udformningen af svampene.