Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hvordan lyder fem kilo kobber på en krop? Eller hundredevis af spisepinde der slår sammen i bevægelse? Petriskåle fyldt med perler på en snurrende kjole?

Beklædningsdesigner, Agnes Saaby’s ønske har været at udforske, hvordan man kan skabe beklædning med ukonventionelle materialer, der i samspil med kroppen og bevægelse kan skabe lyd.

Juni 2022

Jeg har tidligere arbejdet med kobber i værket, Kobbertrøjen (2018), der endte med at veje + 5 kg, men som alligevel formåede at have en vis lethed sin egen helt særlige lyd. Ved Kobbertrøjen var lyden ikke intentionel, men jeg fandt dette aspekt mere og mere interessant og ville derfor gerne arbejde videre på ideen, men med lyden som et vigtig element i udviklingen. Jeg ønskede også, at undersøgelsen skulle brede sig ud over flere materialer, og derfor blev træ og plastik i form af spisepinde (genanvendte) og petriskåle også bragt ind i projektet. Jeg var stærkt drevet af eksperimenterne, og lod materialerne og lyden af dem styre projektet.

Kroppen i bevægelse og valg af farver

Som beklædningsdesigner er kroppen mit lærred, og derfor er den også altid i fokus i mit arbejde. I dette projekt var det især kroppen i bevægelse der optog mig, da det er denne bevægelse af kroppen, der skaber lyden i mine værker. Derfor har videoregistrering også været et væsentligt værktøj. I en konstant samtale mellem materialer og krop er tre forskellige værker opstået – et for hvert materiale.

For yderlige at skelne de forskellige værker arbejdede jeg med en primær farve for hver af de tre materialer. For kobberet blev det patineringen, der styrede farvevalget, hvor jeg, ved hjælp af salmiakspiritus, soja, eddike, salt og saltsyre, oxiderede kobberet og gav det forskellige blå og grønlige nuancer. Hvad petriskålene og spisepindene angår kom farverne fra mine umiddelbare associationer med materialerne, så petriskålene fik en lys grøn farve og spisepindene en kraftig magenta.

De endelige værker placerer sig i krydsfeltet mellem kostume, kunst og beklædning. Ønsket er at arbejde videre med værkerne i form af samarbejder med performative kunstarter og skabe et levende værk i bevægelse på kroppen.