Kunstnerduoen Randi & Katrine eksperimenterer med tidlig filmproduktion til deres kommende udstilling. Dette zootrop er et eksempel af flere.
Kunstnergruppen Randi & Katrine forbereder på SVK en soloudstilling skabt specielt til Gl Holtegaard. Det gennemgående tema er seksualitet, nydelse og overflod, som Randi & Katrine bearbejder i en række skulpturelle og installatoriske værker.
Af Rebekka Lewin
Januar 2013
Kunstnerne har fem store rum til rådighed, og hvert rum formidler historiske referencer tilbage til 1700-tallets barokke ornamenteringsteknikker og voluminøse skulpturer og frem til 50’ernes begyndende fokus på forbrug og materialisme.
I den anledning skaber de et rum, der bringer beskueren tilbage til filmens spæde begyndelse med flere forskellige filminstallationer, der benytter teknikker, som i vores tidsalder er så godt som glemt. Rummet er mørkt og hver installation belyses, drejer rundt eller bevæger sig ligesom et zootrop. Således vises flere små sekvenser om og om igen.
Her er dokumentation af det endelige resultat. Musikken er dog ikke en del af værket.
Zootropet blev opfundet i 1834 af den engelske matematiker William George Horner. Amerikanerne tog det senere til sig under navnet ”Wheel of Life” og gjorde det til et populært stykke legetøj. På trods af dets status som børnelegetøj er det i dag at finde i historiske samlinger på filmmuseer verden over og betragtes som filmens forløber.
Zootropet består af en tromle med en papirstrimmel klæbet på indersiden. Papirstrimlen viser en lille serie af billeder eller tegnede figurer. Gennem slidser i tromlen kan beskueren skimte tegningerne. Når tromlen roteres i hurtigt tempo kan øjet ikke følge med, og der skabes en illusion af kontinuerlig bevægelse. Således skabes små billedsekvenser. En projektor kan grundlæggende siges at benytte samme teknik. Her er det blot umuligt at fornemme det enkelte frame, og det er netop dette mellemled – at film består af tusindvis af små frames – Randi & Katrine gør opmærksom på.
”Det, der er det sjove ved at tage denne her gamle teknik op er, at man får den der helt simple, hvad er det der foregår, som man ikke nødvendigvis tænker på, når man ser en almindelig film. Det er det, vi synes, er interessant, at man kan forstå det der helt simple og samtidig blive forbløffet over det” forklarer Randi og Katrine.
Også Fotografen Eadweard Muybridge er kendt for sine opfindsomme billedserier. Han benyttede bl.a. teknikken med flere billeder, der smelter sammen til én fortælling, til at bevise, at en hest i galop løfter alle fire ben fra jorden samtidig. Dermed vandt han en præmie på 25.000 dollar.
Hans opfindelse kaldes for zoopraxiskop – en nær slægtning til zootropet.
Billedkunstneren Henriette Heise har arbejdet med lignende teknik på SVK. Hun har produceret en installation bestående af en tromle med spejle, der projekterer de på tromlen tegnede figurer. Mere info om hendes projekt kan findes her.
Udstillingen The Clam Box – Come Back to Pleasure kan opleves på Gl Holtegaard fra 18. januar – 17. marts 2013.