Skip to content Skip to footer

En del af Anne Mette Larsens værk er en film, der illustrerer hendes rejse rundt i Ukraine – og dermed også den inspiration hun har haft som baggrund for sine vævede værker. Foto: Ole Akhøj.

Læs mere om Anne Mette Larsen på SVK her

Væver Anne Mette Larsen, som pt. har arbejdsophold på Statens Værksteder, vandt d. 6. maj den prestigefyldte biennalepris på 100.000 kr.

Maj 2011

Foruden pengepræmien indebærer prisen adgang til en soloudstilling på Designmuseum Danmark. Anne Mette Larsen (f. 1961) er uddannet væver fra Århus Kunstakademi og har deltaget i en lang række udstillinger. Hun modtager prisen for værket “More Asphalt to Ukraine – The Movie”, der består af en animationsfilm og to vævede tekstiler, udført på Statens Værksteder for Kunst. Lige nu arbejder væveren på en fortsættelse af biennale-projektet i væveværkstedet på Statens Værksteder.

Priskomiteens udtalelse
Priskomiteén, som bestod af den svenske kunsthåndværks- og designkritiker Love Jönsson, den norske designer, Sigurd Bronger samt den danske keramiker Louise Hindsgavl, begrundede valget af Anne Mette Larsen med følgende udtalelse:

“Værket er helt unikt med et globalt udsyn, der sjældent ses i dansk kunsthåndværk. Værket kombinerer succesfuldt klassisk vævning med et for kunsthåndværk utradionelt medie. En cykeltur over 31 dage gennem Ukraine flyttede tekstildesignerens fordomme, der lod de nye indtryk flytte ind for at skabe denne visuelle og auditive installation, der er en vellykket dialog mellem præsentation af processen, tankerne bag, fornyelsen af det geometriske billedsprog og det humoristiske men seriøse billede af en anden kultur end den danske. Værket er helt unikt, fordi her har kunstneren virkelig haft ”tentaklerne” ude. Inspirationskilden, en cykeltur tværs over Ukraine, åbner ud mod verden med et globalt udsyn, der sjældent ses i dansk kunsthåndværk. Lige så grænseoverskridende er det, at det samlede værk succesfuldt kombinerer klassisk vævning med et for kunsthåndværk utraditionelt medie: En flash animationsfilm med, hvad vi kun kan formode må være, ukrainsk rockmusik som underlægning. Begge medier er håndværksmæssigt godt udnyttet, og vævning og film spiller musikalsk og humoristisk opløftende sammen.”

Prisuddelingen fandt sted på Museet på Koldinghus ved åbningen af Biennalen for Kunsthåndværk og Design 2011. Biennalen arrangeres i et samarbejde mellem Danske Kunsthåndværkere og Museet på Koldinghus, – og udstillingen kan ses på Koldinghus frem til 30. oktober.