På SVK skaber billedkunstner Jytte Høy værker til en fællesudstilling med den tyske billedkunstner Axel Lieber på Gallerie MøllerWitt i Aarhus.
Som det ofte er tilfældet med Jyttes praksis, tager projektet afsæt i små hverdagsobjekter, som hun går i dialog med og bearbejder på materialets præmisser.
COCO COLOUMN TAGER FORM
Til udstillingen på Gallerie MøllerWitt vil Jytte blandt andet præsentere en skulptur, lavet af kokosnødder. Skulpturen, der har fået navnet ”Coco Coloumn”, er en to meter høj, træstamme-lignende søjle, som består af 22 kokosnødder, stablet ovenpå hinanden.
Jytte starter med at bore et stort hul i nødden med en rundsav, for at kunne udhule den. Derefter sliber hun overfladen på en båndpudser, for derefter at polere den fin og glat på en poleringsmaskine, så nøddens farve får dybde.
Bearbejdningsprocessen efterlader nødderne med en naturlig glød, og de fine linjer i skallens struktur træder tydeligt frem. Poleringspastaen giver antydningen af grønne spor i linjerne, hvilket får nødderne til at ligne bronze-kugler. Til sidst borer Jytte et lille hul i den anden ende af nødden, og hun kan begynde at stable dem ovenpå den lange, tynde stålkonstruktion.
Sideløbende med ”Coco Coloumn” eksperimenterer Jytte med kokosnød-skulpturer i mindre format. Hendes arbejdsproces er kendetegnet ved stor lydhørhed over og respekt for materialet.
”En af udfordringerne ved at arbejde med kokosnødder er, at de er meget forskellige, hvad form og tykkelse angår, og den konkave flade gør det vanskeligt at bore et cirkelrundt hul,” fortæller Jytte, der frustreres over at skulle nørkle for meget med materialerne, før det hele går i hak.
”Jeg foretrækker, når der er en hvis hastighed i min proces. Hvis materialet ikke samarbejder, er det fordi, min idé ikke fungerer. Så må jeg finde på et bedre alternativ. For mig handler det om, at få objekterne til at snakke. Hvad sker der, når de tages ud af deres vante sammenhæng?”
Kokosnød-skulpturerne skal vises sammen med en række andre objektbaserede værker, der på samme måde er blevet til via en tæt dialog med materialet.