Nanna Lysholt Hansens værker kan opleves som live performances og medieret performance (skulptur, video, udgivelse). Hun undersøger, hvordan kroppen kan være et teknologisk og biologisk inter-generationelt medie for viden og hukommelse, samt hvordan stemmen kan fungere som et både konstituerende og destabiliserende element i oplevelsen af kroppen.
Feb. 2025
Jeg har de sidste 10 år undersøgt temaer omkring moderskab i forhold til krop, stemme, sprog og teknologi. Med afsæt i post-humanistiske tænkere og egne erfaringer med graviditet og fødsel har jeg skabt ideen om en cyborgmoder, en figur jeg bruger til at tænke og skabe igennem (Dear Daughter, 2013-2023). Cyborgmoder-hybriden er kompleks, fordi den rører ved eksistentielle tematikker omkring symbiose, kærlighed, nærvær, adskillelse, samhørighed, autenticitet, ophav og identitet – tematikker, som er vigtige at behandle i relation til de sammenbundne kriser, som planeten gennemlever i disse år.
Jeg arbejder igennem en ny figur: Doulaen. Ordet doula kommer fra græsk og betyder en kvinde, som tjener kvinder – og er i de seneste år blevet betegnelsen for en fødselshjælper. Som modsvar til det fokus, der er på individets eget ansvar for overlevelse (autopoiesis, genitanken) vil jeg nære livets og kunstens tilblivelse i samskabelse (sympoiesis). Koblingen af kunst og doula udvider performancebegrebet ved at virke og udfolde sig i private, intime rum. Det sætter spørgsmålstegn ved performancebegrebet i en tid, hvor mediering og teknologi er allestedsværende. Mit projekt udvider feltet mellem kunst og hverdagsliv igennem sammensmeltning af kunst og doula praksis.
Jeg undersøger plantefarver og plantetryk på tekstil, som skal bruges til kostumer/skulpturelle og performative elementer i en større installation og scenografi.
Først skal den rette tekstilvævning udvælges. Jeg har valgt 3 forskellige typer at teste på: ren bomuld, ren polyester, poly-bomuldsblanding. Så skal det klippes til og renses ved hård vask. Derefter skal det bejdses. Jeg har inden mit ophold indsamlet galæbler og sumakblade med stort tannin indhold i naturen, det skal afvejes og koges. Når stoffet har ligget i tannin opløsningen et døgns tid så skal det i alun opløsning et par dage og til sidst tørres og lægges på køl. Så er det klar til eco-printing.
Jeg har det sidste års tid indsamlet og udvalgt materialer i naturen, som jeg lægger på stoffet i former og mønstre ud fra mine visualiseringer af research på frugtbarhed, fødsel og transformation i oldtidsmytologi og oldtidskunst. Stoffet med plantematerialet rulles sammen og dampes i det store kogekar. Jeg eksperimenterer også med print af storformats negativer til brug i blandingsforsøg med cyanotypi og ecoprint.
Endelig undersøger jeg tekstilerne som skulpturelle elementer, og som beskyttende, ambientskabende ramme for lyd/video/performance; tekstiler i brug som beklædning af krop, og som redskab i omsorgsperformance. Her samarbejder jeg med en jordemoder og en filminstruktør. Jeg tegner skitser til metalophæng og transportabel metalstruktur til tekstilerne og påbegynder skitser til en ny performancetekst.