Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Strikdesigner Marianne Johnstad-Møller arbejder i atelieret ved Tekstilværkstedet på en serie lysende strikkede objekter. Projektet tager afsæt i en strikket lysgople, som hun udstillede på Biennalen for Kunsthåndværk og Design i 2011, samt i en større samling af blonder udfærdiget i forskellige teknikker.

”Spindelvæv ser ud til at være så sarte og skrøbelige, at de er lige ved at gå i stykker, men de har en uventet og usynlig styrke. Den kvalitet og den samme præcise unøjagtighed, som findes i spindet og mange andre steder i naturen, ønsker jeg, at de strikkede lysende objekter skal have.”

For at forfølge dette mål afprøver Marianne kombinationen af det håndgjorte og det maskinfremstillede. Hun starter processen med at tegne skitser til blondemønstre på papir, som hun derefter indscanner.  Dokumentet bliver i computerprogrammet  Designaknit grundlaget for at tegne de på forhånd udvalgte hulmønstre og placeringer.

”At arbejde på maskine har, i modsætning til at arbejde i hånden, sine begrænsninger i forhold til mønstre og materialer. I hånden kan alt lade sig gøre, bare man har tid nok. Jeg plejer at arbejde helt manuelt på maskinen eller i hånden, så det at skulle arbejde igennem et computerprogram er en udfordring. En udfordring jeg har valgt da den rummer nye muligheder som I dette projekt skal kombineres med det håndgjorte.”

Derudover afprøver Marianne forskellige teknikker til at formfiksere blonden med, lave aftryk eller afstøbninger. Hun undersøger også, hvilke garner og andre materialer, der har den rette kvalitet til enten at kunne understøtte eller bære en form i sig selv, hvilke garner der kan arbejdes med i maskinen, og hvilke der kun kan lade sig gøre i hånden. Et garn sammensat af silke og stål, polyurethan snor, der er god til at gimpe med samt forskellige plastbindere og andre stivelsesmaterialer afprøves. I det næste stadie af projektet vil hun afprøve den rette balance imellem lys og afskærmning.