Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Hos SVK har FLAC forberedt deres rejse op gennem Norden, hvor de med markeringspæle, suppemøder og leraftryk vil diskutere stedsligheden på ruten. Et projekt, der både arbejder med problematikker om site-nonsite og hylder den feministiske frontløber Mary Wollstonecraft.

Hvad sker der, når man på imperialistisk manér planter en pæl med sit navn i landskabet? Og hvad sker der, når man fjerner den igen? De spørgsmål stiller Lise Seier Petersen og Pia Skogberg, stifterne af FLAC – Feministic Land Art Cooperation. Med en dialektisk metode vil de indkredse og diskutere de stedsproblematikker, der vil opstå under deres rejse fra Thy op gennem Sverige og videre til Kunstkvarteret Lofoten i Nord-Norge.

På SVK har duoen forberedt den manual, der udstikker rammerne for turens dialogmøder og instruerer i metoder for stedsmarkeringer og tingindsamlinger. Til hver aktivitet hører specifikke og detaljerede materialelister. I manualen er der blandt andet en liste over registreringsmetoder, som skal udføres på rejsen, fx observationstegninger, indsamling af forskellige geologiske prøver og leraftryk. På den måde kan FLAC inddrage materialet visuelt i kommende udstillinger om projektet.

”Manualen er et værktøj til fastholdelse. Nogle gange er det godt at lave benspænd for sig selv, for så holder man sig fast, og så kan man udvikle sig inden for det benspænd og se, hvad der sker,” siger Pia.

Hvornår et sted bliver et sted
Som greb til at indfange stedsligheden har Lise og Pia lagt en række stop på ruten, hvor de med lyserøde FLAC-mærkede pæle laver midlertidige markeringer i landskabet.

”Det øjeblik, vi planter en markeringspæl, gør vi det til et sted. Det hele kredser jo om, hvornår et ikke-sted bliver til sted. Hvad sker der så, når man forlader det? Går stedet så tilbage til at blive et ikke-sted eller fastholder det sin status som sted? Vi er meget optagede af site-nonsite dialektikken,” forklarer Lise.

Sondringen stammer fra den amerikanske kunstner Robert Smithson, der skrev et essay om det metaforiske rum imellem stedsspecifikke lokaliteter (sites) og dets repræsentationer, som han kalder nonsite.

I sporene på den første feminist
FLAC arbejder med en åben og engagerende organisering, hvor de efter feministiske principper delagtiggøre interesserede på deres vej. Derfor var de meget begejstrede, da de opdagede, at en anden feminist foretog en lignede rejse op gennem Norden for 222 år siden. Det var britiske Mary Wollstonecraft Godwin (1759-1797), kvindesagsforkæmper og frontløber for senere feministiske filosoffer. Ifølge sin dagbog ville hun med turen give ”a just view of the present state of the countries I have passed through”.

I mødet med Wollstonecraft fandt FLAC en åndsbeslægtet tænker, og de har derfor dedikeret projektet til hende med titlen The Beginning is Today (Always) – en omskrivning af et Wollstonecraft-citat.