Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Projektet ”I SAW, I FELT” er et taktilt sammenkog af de oplevelser og observationer, Maja Marie Halling har gjort sig i forbindelse med sine artist residencies i Oaxaca, Mexico, oversat til tekstile fortolkninger.  

August 2023

I 2019 var jeg på min første inspirations- og netværkstur til Oaxaca med støtte fra Statens Kunstfond. Her forelskede jeg mig hovedkulds i byen og dens omfattende tekstiltradition. Jeg blev via væver og tekstilkunstner, Trine Ellitsgaard, som er bosat i Oaxaca, introduceret til lokale kunsthåndværkere, hvis ekspertise er nålefilt. Jeg begyndte at se filtens mange kvaliteter i et nyt lys. Senest i 2022 var jeg igen tilbage i Oaxaca med støtte af Statens Kunstfond og Nationalbankens Jubilæumsfond med projektet ”Cochenille”, hvor jeg undersøgte historien bag det naturlige røde pigment, som udvindes af cochenillelusen, og som oprindeligt stammer fra Mexico og Sydamerika. Her lavede jeg med hjælp fra filtværkstedets kunsthåndværkere fem filtede vægtæpper med den røde farve som gennemgående tema.

Mit ophold på SVFK er således en fortsættelse af projektet ”Cochenille”. Formålet har været at producere supplerende tuftede tæpper til de filtede. Med de røde nuancer som omdrejningspunkt er det mit ønske at skabe en fortælling i tekstiler, som bevæger sig frit og undersøgende mellem teknikker og form. På tufteværkstedet jeg har udarbejdet tæpper i større skala, som bl.a. kombinerer tuft og varmefikseret folie på backing. Ydermere har jeg indfarvet garner i de ønskede nuancer.

”I SAW, I FELT” er et sanseligt samspil mellem det sete og det følte – det følte skal forstås todelt som værende mine egne indre følelser i mødet med Oaxaca, samt det fysiske og taktile møde med det sete – berøringen. Der er naturligvis også en kærlig hilsen til filten at finde i titlen, da det for mit vedkommende er en genopdaget teknik, trods det lidt outdatede renommé. Mine tekstile værker er en manifestation af dét, jeg så og følte i Oaxaca, og som er blevet dissekeret og dechifreret gennem min perception.