Leonora Krag og Emilie Boye Kjær har søgt om ophold på træværkstedet i forbindelse med produktionen af en serie stukpaneler i træ til udsmykning af projektet “Hjortetakly – et byggeeksperiment i komposterbar arkitektur”.
Feb. 2025
Paneler til pejsens rum
Ornamentering af rum har historisk set været en vigtig historiebærer i arkitektur; træudskæringer, illustrerende tapeter, gobeliner og anden udsmykning, der kan beklæde rum med motiver, fortællinger om brug, menneske-, natursyn og lign.
De sidste par uger har vi haft fornøjelsen at eksperimentere med Statens Værksteders CNC-fræser, for at undersøge hvordan historiefortælling kan reintroduceres i sankede byggematerialers bearbejdningspotentialer. Resultatet er blevet paneler til pejsens rum i Hjortetaklys fremtidige forfatter-recidency.
Panelerne er udført i genbrugt krydsfinér med fræsede illustrationer af Shëkufe Tadayoni Heibergs, fra hendes bøger ’Muld og Liv’ og ’Røn og Bæk’. I reliefferne folder bronzefennikellen, morgenfruen og røllikerne sig ud, med fortællinger om havens sæsoner, kompostens processer og naturens væsner.
Den forkullede overfladebehandling beskytter materialet samtidig med at den røber rummets funktion som det sted, hvor ilden er flyttet ind.
Med projektet ønsker vi at sætte spørgsmålstegn ved arkitekturens permanens og forgængelighed. Vi undersøger potentialet i at bygge af hyperlokale materialer i en ultimativ reversibel arkitektur, der til hver en tid kan tilbagegives til naturen og indgå i komposten.
Træpanelerne udgør projektets afsluttende, forfinede elementer, der udsmykker hyttens indre og står i kontrast til de mere grove materialer, der er samlet fra haven og det omkringliggende landskab.