Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Konservator, Mette Jensen, arbejder på at restaurere en skyttelaugsfane fra 1860.

Svendborg Museum har omtrent 100 faner i deres genstandssamling, og fanerne hører til de mest benyttede genstande til udstillingsformål. Én af de ældste faner i samlingen repræsenterer Svendborgs ældste forening: Svendborg Borgerlige Skyttelaug. Foreningen blev oprettet i 1815 og havde således 200 års jubilæum i 2015. Svendborg Museum ønsker at markere 200 års-fødselsdagen ved at lade den ældste, bevarede fane konservere.

Restaureringsprocessen
Fanen er afmonteret stangen, og fanedugen, der består af to silkeduge med broderet tekst, er påsyet frynsekant og måler 170 x 230 cm. Mette har afmonteret frynsekanten og skilt de to duge ad ved forsigtigt at opsprætte syningen med en skalpel og operationssaks. Herefter har hun støvsuget dugene for støv og løst snavs. Almindeligvis vil man vaske eller vådbehandle fanen, men de to silkeduge er så medtagne, at det vil ødelægge dem fuldstændigt. Mette understøtter dugene med indfarvet silkegaze, som hun har imprægneret med lim. Hun hæfter det imprægnerede støttestof fast til bagsiderne ved at laminere med en varmespatel og strygejern. Som underlag har hun skåret et lag i filt og silikonepapir. Mette laminerer punktvist ved at lægge silikonepapiret ind imellem fanen og limfilmen. Hun kan herved trække papiret ud igen fra midten, så fanen fæstnes til limfilmen fra midten og ud. Silken er så krøllet, at Mette ikke kan rette den fuldstændigt ud alle steder. Desuden har fanen ændret form, så den ikke længere er kvadratisk, men nu rombeformet. Dette vanskeliggør udretningen yderligere. Mette havde regnet med at afslutte vedhæftningen af silkegazen til dugene på lavtryksbordet, men dette har vist sig umuligt, da fanen ikke er flad, så den ville danne skarpe folder i den proces.

”Fanen er så krøllet, at jeg ikke kan benytte lavtryksbordet, som man ellers ville gøre for at optimere vedhæftningen. Jeg har udført processen med varmespatel og strygejern, og der er stadig enkelte folder rundt omkring, som man ikke kan glatte ud. Det er desværre en bet, jeg må acceptere”, fortæller Mette.

Komplettering
Fanen er så nedbrudt, at et af hjørnerne er slidt væk. Mette arbejder på at komplettere fanen ved at klippe et nyt stykke ud i silkejapon, som hun har indfarvet i den rette nuance. Hun har benyttet metalkompleksfarvestoffer, da disse egner sig bedst til at nuancere i en gryde. Det nye hjørne bliver ikke lavet af hensyn til fanens holdbarhed, men udelukkende for at få den til at ligne en fane igen.

”Mit arbejde handler både om at konservere og bevare fanen i dens nuværende tilstand, men til dette formål må jeg også komplettere fanen, så den kan blive egnet til udstilling. Jeg kan ikke genskabe fanen, så den ser ud som ny med en smuk grøn farve, men jeg kan sørge for, at den bliver nedbrudt langsommere”.

Mette kan ikke sy dugene sammen ret mod ret, men er nødsaget til at sy dem sammen udefra. Til sidst sys frynsekanten på.