Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

I SVK’s konserveringsværksted har konservator Lin Spaabæk arbejdet på restaureringen af 10 fugtskadede jubilæumsmalerier fra Carlsberg Museum.

Da malerierne i sin tid blev udført, blev de ikke tillagt særlig stor betydning i hverken historisk vidnesbyrd eller værdi. Derfor blev de lavet i billige, hurtigt forgængelige materialer.

Efter mange års opbevaring på et loft, har man dog atter fundet malerierne frem og tillægger dem nu stor lokalhistorisk betydning, fortæller Lin Spaabæk. “De skildrer en masse bygninger og områder ude fra Carlsberg, som ikke eksisterer mere, og derfor kan man sige, de er en slags dokumentation af datidens bybillede. Med farver og fine detaljer.”

Det er dog grundet de omfattende fugtskader, og ikke mindst de billige materialer, malerierne er udført i, en omfattende opgave.

Malingen er vandopløselig lavet på tapetklister, og lærredet tyndt og skrøbeligt. I motiverne findes store fugtskjolder, og flere steder har selve lærredet fået flænger, er mørnet og har derfor sluppet rammen.

Lin Spaabæks opgave består i at konservere og stabilisere værkerne, så de ikke forgår. Desuden at gøre dem læseværdige, så det ikke er skaderne, men selve motivet, der træder beskueren i øjnene.

Hun overfladerenser malerierne og lapper de opståede huller ved at samle trådene i lærredet, fæstner det til rammen, udbedrer vandskjolder og retoucherer, som man kalder dét at male oven på steder, hvor der mangler farve.

Materialerne hun benytter til arbejdet består i særlige viskelædre, der er udviklet til at tage overfladesnavs. Til at stabilisere benytter hun varmeaktiv lim, og en anden lim (PVAc) til at fæstne trådene. Der skal også forskellige slags maling til at udbedre skaderne. Dels hvor maling er gået helt tabt, men også hvor der er vandskjolder. Her benytter Lin Spaabæk nogle steder akrylmaling, nogle steder gouache.

Se og hør mere om projektet i foto- & lydfortællingen herunder: