Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Rolf Nowotny producerer delelementer til to kommende udstillinger, hvor fokus ligger på forholdet mellem krop og sind.

Sep. 2015

Grundideen i Rolfs kunstneriske praksis er misforholdet mellem objekt og sprog – mellem den fysiske, faktiske verden og vores læsning af den. Rolf forklarer, hvordan han ser mennesket som tragisk splittet mellem at være til stede i verden enten fysisk eller i bevidstheden. Dette misforhold mellem krop og bevidsthed er nærmest blevet til en indre magtkamp – og det er dette, Rolfs kommende udstillinger tager afsæt i.

Rolf arbejder frem mod to udstillinger – den første er en stedsspecifik udstilling i hans forældres hus; den anden er en soloudstilling på Tranen i oktober 2015.

Det er første gang, Rolf selv arbejder i værkstedet. Han fortæller, at han nu oplever et større behov for at være med i alle dele af processen, og dermed, at han ikke arbejder nær så konceptuelt som tidligere. Han nyder at have materialet i hænderne, prøve tingene af og lege med proportionerne 1:1.

Reducerede menneskeformer
Lørdag d. 26. september 2015 kan publikum opleve en udstilling hos Rolfs forældre. Udstillingen finder sted i stuen og på terrassen, og handler om skabelse af identitet. Rolf mener nemlig, at de fysiske rammer kan have indflydelse på udviklingen af selvopfattelse hos dem, der lever og opholder sig i dem. Rolf tager udgangspunkt i barndomshjemmet som scene og fremhæver dets aktive rolle i skabelsen af hans egen identitet.

I metalværkstedet har Rolf svejset en figur i jern, der kommer til at stå i forældrenes stue som en form for hus-ånd. Jern-figuren mimer en nedbarberet menneskeform med ben, arme og synlige ribben. Den simple struktur får samtidig menneskeformen til at minde om et træ eller et korn-strå. Derudover arbejder han på delelementer til fire figurer, der skal stå på terrassen. Disse figurer er ligeledes en art reduceret menneskeform. Figurerne skal kunne bære 60 liter vand svarende til den væskemængde et menneske indeholder. I vandet blandes motorolie for at skabe en changerende overflade. Oprindeligt ønskede Rolf at skabe hovederne til figurerne i træ. Derfor har han i træværkstedet udskåret hoveder med øjne, næse og mund, dog har han valgt ikke at anvende træhovederne til figurerne.

Til sin soloudstilling på Tranen i oktober skal Rolf ligeledes producere mindre dele. Til dette projekt vil han gøre forme og genstande nærmest menneskelige. Udstillingen udgøres af syv store 600 liters affaldscontainere, hvortil han skal montere en hals med hoved, og metallåg skal boltres fast på containerne. Container-skulpturerne skal illustrerer dysfunktionel krop, der blot trækkes efter mennesket.