Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Gitte Jungersen har i lerværkstedet bygget enkle, firkantede former med et indre og et ydre, der refererer til den kendte keramiske type: beholderen. Brændingen er helt central i hendes arbejde som en transformerende dobbeltkraft, der på én gang agerer både tilblivelse og nedbrydning.

Dec. 2022

Mine beholdere er bygget på høje, tynde lersøjler. De er bevidst underdimensionerede, så de i brændingen bliver bløde i kraft af den store vægt foroven og de mange lag glasur, der angriber lerskærven.

Hvordan og hvor meget de skrider i brændingen har jeg fået gradvis erfaring med og er gået lige til grænsen og lidt over. Det har givet udslag i udstillingens titel, RUIN.

Objekterne er påført flere lag forskellig glasur, som alt efter kemi udvider sig og trækker sig sammen i udsmeltning og nedkøling. Derfor går fladerne nærmest i opløsning i brændingen, bobler kogende og sprækker i lag. Alle glasurer er indfarvet med metallet Koboltoxyd, som, på grund af de forskellige glasurers kemi, foldes ud i en vifte af blå nuancer og teksturer, fra gråblå og boblende lava-agtige, til sortblå blanke, dybe søer.

Jeg har samtidig udført en serie små objekter, hvor min intention har været, at glasurfladerne skulle ”gå i stykker” og falde af. De er en slags skitser til de store objekter.