Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Mette Kit Jensen er lige vendt hjem fra et ophold i Athen, hvor hun har vandret rundt i byens gader som en anden flâneuse. Hun har sat sig for at definere en kvindelig flâneur på sin kommende udstilling på Vestjyllands Kunstpavillon i Videbæk.

Det oprindelige flâneurbegreb opstod i Paris i slutningen af 1800-tallet, da byen transformerede sig til en storby med stort S. Begrebet forbindes traditionelt med en mand, der lystbetonet driver rundt i storbyens gader uden mål. Et utal af romaner beskriver det mandligt flanerende blik på det nye fænomen: Storbyen.

Mette har taget flâneusebrillerne på og indsamlet materiale fra storbybilledet. Hun fremhæver fænomener, der tager sig ud for at være dyre og prangende, men som ofte er det modsatte. Hun er turisten, der betragter den fremmede by med undren og distance.

Hendes projekt bygger dels på en fantasi om at være flâneusen, der rejser alene ud i verden og beskriver den, dels på bevidstheden om at hendes egen tilstedeværelse influerer på episoderne.

Med flâneusen som den solide rammefortælling er Mette nu i gang med at komponere tekster – beskrivelser af reelle oplevelser fra rejser. Disse skal kombineres med forfængelighedsobjekter såsom foldbare spadserestokke med udskårne dyrehoveder, et stort tæppe syet sammen af lommetørklæder med påtrykte bykort, forgyldte skotøjsæsker med udluftning, blinkende kosmetikæsker, slængkapper osv.

Disse luksusrelaterede genstande indgår i en kompleks poetisk urban fortælling. Således bringer Mette flâneusen ind i nutiden, hvor den nye udfordring ligger i at bevæge sig fra det lokale til det globale.