Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

På træværkstedet har Mika Katharina Friis fremstillet en hybrid mellem bænk og trappestige. Den går under navnet Étape II, og er en videreudvikling af Étape, der
blev designet og bygget til Snedkernes Efterårsudstilling 2015.


Fra finsnedkeri til forenkling
Étape er en bænk til to personer, hvor halvdelen af konstruktionen kan vippes 180 grader. Således fungerer konstruktionen som en mindre trappestige. Med Étape II har Mika ønsket at fremstille en version af møblet, der er lettere og billigere at producere end Étape. Af den grund har hun bygget den med skjulte samlinger, fremfor de tidligere synlige tap-slidssamlinger.

Det er meget omstændigt med tap-slidssamlinger. Det er virkelig finsnedkeri. Så Étape II er et forsøg på at forenkle processen. Fortæller Mika.

Étape havde 20 tap-slidssamlinger og med den nyeste prototype er planen, at samlingerne skal være skjulte, så den bliver mere velegnet til produktion. Til det formål er der brugt en overfræser. Stokkene er sat sammen med domino og alle flader er samlet med fisk og dækket af et lag finér og presset i den store presse, som træværkstedet har overtaget fra Det Kongelige bibliotek.

Mika skaber prototypen i 1:1, så hun kan teste stabilitet og holdbarhed, inden hun går videre med evt. udstilling eller produktion. Målet er, at konstruktionen skal være lige så stærk som den første version af møblet.

Asymmetrisk symmetri
Rammekonstruktion i Étape II er, ligesom sin forgænger, bygget op af rektangler og kvadrater. Mika har brugt 24 x 24 mm træstokke, der som udgangspunkt er lidt småt til brug i et møbel. Konstruktionen kan dog lade sig gøre netop på grund af de mange firkanter og kvadrater, der overalt spænder konstruktionen op og gør den stabil.
Udover stabilitet og styrke er designet udviklet for at arbejde med skala og rum.

Mika mener selv, at det måske er hendes arkitektbaggrund, der skinner igennem i ønsket om, at det hele skal gå op i et gridsystem:

Den går op i det her matematiske system, som jeg har bygget op undervejs. På en eller anden måde er der en vis asymmetrisk symmetri. Eller man kan sige, at vægten i kompositionen går op.

Til forskel fra Étape, der var fremstillet i ask, er Étape II fremstillet i douglasfyr.
Materialeskiftet er foretaget for at afprøve hvordan den blødere træsort, med tætte årer, ændrer det overordnede udtryk.