Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Smykkekunstner Helle Bjerrum arbejder på en udstilling til Danske Kunsthåndværkeres Officin. Er er titlen på udstillingen, der er en undersøgelse af væren, individet og dets forhold til mængden afsøgt i forhold til smykket som identitetsbærende fænomen.

”En generel opfattelse af smykkekunsten, er der er tale om en miniatureskulptur. Den opfattelse har jeg det noget ambivalent med. Der er noget underlødigt ved smykket, hvis det bare er en ”miniature”, en lille version af noget vigtigere. Det vil jeg udfordre ved at arbejde med smykket i helt forskellige skalaer undersøge, hvordan størrelsen på et objekt påvirker dets betydning for beskueren.”

Helle tager med projektet udgangspunkt i en skulpturel ring fra et af hendes tidligere udstillingsprojekter Status. Ringen er af træ, som Helle har slebet til formen af en abstrakt diamant. I dette projekt skalerer hun den op i fem forskellige størrelser, så formen associeres med andre funktionelle eller kunstneriske objekter: En æske, en skulptur, en sækkestol og til sidst en ugenkendelig stor og abstrakt figur, der er større end en voksen menneskekrop. Det er den ensartede form, der kæder dem sammen, men i de varierede størrelser og materialer opleves de for beskueren på kropsligt forskellig vis. Ringens betydning forandres radikalt i takt med størrelsen.

På båndsaven i Træværkstedet arbejder Helle med en serie af ringe i ahorn-, ask-, bøge- og egetræ. Formen mimer den klassiske signet ring og i kombination med akryl plast, reflekterer den lyset og skaber referencen til en klassiskdiamantring.

Som et andet element af udstillingen arbejder Helle med at fortolke diamanten i tekstil. For at opnå samme effekt, som når lyset brydes af en diamantslibning, lægger hun to forskellige farver af silke organza sammen i et dobbelt lag. Det skaber en moiré vævningseffekt i tekstilet, og afhængigt af vinklen man ser det fra, fremstår organzaen skiftevis i de to farver, lige som en funklende diamant.

Projektet skal udmunde i en installation af tekstil, smykker og skulptur. Udstillingen åbner den 27. september – 30. oktober, 2013 i Officinet.