Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

På Statens Værksteder for kunst har Cecilia Westerberg arbejdet med en udsmykningsopgave – et bygningsintegreret kunstværk til Kunsthal Rønnebæksholm. Idéen er at bringe haven indenfor med en stedsspecifik farvepalette.

Maj 2024

I haven omkring Rønnebæksholm vokser planter i alle farver og dufte i konstant bevægelse. Inde i de grønne blade, farvede blomster, brune rødder og stilke gemmer der sig en synlig verden af farver og nuancer, der, gennem gentagende arbejdsprocesser, kommer til verden som en farveeksplosion af denne hemmelige verden. Ideen til udsmykningen er at bringe planternes farvepigmenter ind i hovedbygningen og skabe en tættere sammenhæng mellem inde og ude.

På Rønnebæksholm ligger der en helt særlig have med et stort bed med farvegivende planter, som kaldes Pigmenthaven, som jeg har været involveret i siden begyndelsen. Det er en langsom og tidskrævende proces at fremskaffe farver fra planter, hvor man kommer tæt på naturen og planternes vækstcyklus for til sidst at kunne stå med et materiale af planter.

På Statens Værksteder har jeg udvundet farvepigmenter af havens indsamlede planter og indfarvet både tekstil og papir, som skal bruges i udsmykningen. I udsmykningen indgår hele arbejdsprocessen med planter, der udmønter sig i et bibliotek med farvepigmenter, frø og tørrede planter i glasrør, som jeg selv har fremstillet. Derudover har jeg arbejdet med en skitse til en vægudsmykning, som skal males direkte på væggen med plantepigmenter fra haven.