Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

BARCODE 01 er en tværgående konceptramme, bestående af installation, performance og koncert, hvori Jacob F. Schokking formidler billedkunstneriske kompositioner digitalt.

Maj 2015

Billedkunstner og sceneinstruktør Jacob  F. Schokking og Holland House arbejder på et nyt projekt BARCODE 01, der har sin første præsentation på Statens Museum for Kunst under SMK Friday d. 29. maj. Med afsæt i det tidligere projekt TICK TACK TOCK, der tog udgangspunkt i musikalske kodningsgrundelementer, bliver der i BARCODE 01 arbejdet videre med de visuelle udtryk og digitale virkemidler i samarbejde med forskellige musikere og teknikere.

BARCODE 01 består af musikalske live performances, baseret på en række videoanimationer med syngende ansigter, roterende stole og heftig afklædning. Musikken og animationerne er bundet sammen af grafisk notation, et system der visualiserer musikkomposition gennem farver og former, frem for noder.  En stor del af råmaterialet til videoanimationerne er koreograferet og produceret i et mørklagt atelier på SVK.

Rasende afklædning
Projektet indeholder tre videoanimationsserier, der alle består af videooptagelser, som Jacob efterfølgende animerer med kridttegninger og digital billedbearbejdning. Til den ene serie er fire personer, to mænd (danser og sanger) og to kvinder (skuespillerinder) , blevet inviteret ind i atelieret, hvor de er blevet videooptaget på en chroma key-baggrund. Stående foran det grønne chroma key-lærred og med improviseret koreografi, kigger de ind i kameraet, synger en tone for derefter straks at gå i gang med at tage alt tøjet af, lag for lag, i heftige og voldsomme bevægelser, alt imens lyden af deres ligeledes heftige vejrtrækning bliver optaget. Helt nøgne synger de igen en sidste tone. Disse toner kommer til at fungere som den grafiske notation, når musikerne senere i processen skal skabe det lydbillede, der skal ledsage videoanimationen.

De voldsomme fagter har det formål at tydeliggøre bevægelserne, som efterfølgende bliver tegnet op i hånden. Jacob udvælger omkring 100 stillbilleder fra videomaterialet, som efterfølgende bliver projekteret op på en vertikalt opstillet skoletavle i et mørklagt rum. Én efter én maler han hver bevægelse på stillbillederne med kridtmaling (kridt opløst i vand). Der er omkring 5-6 minutter til at male hvert stilbillede, før kridtet tørrer ind. Herefter vaskes tavlen i vand og næste stillbillede bliver projekteret op på tavlen og malet Når et motiv er færdigmalet, bliver tavlen affotograferet, både med og uden projektionen. Samtlige billeder bliver herefter sammensat ved brug af video morph– en teknik der forvandler skoletavlen til en dynamisk videoskærm, som kridttegningerne bevæger sig henover.

Roterende stole
Den første animationsserie, som blev afprøvet til BARCODE 01, var et eksperiment med forskellige typer af stole, som roterer rundt foran det grønne lærred på samme måde som personerne, der afklædte sig. På samme vis er der blevet udvalgt stillbilleder fra stolerotationen, som efterfølgende er blevet projekteret op på den vertikale tavle og malet op med kridtmaling. I den endelig animation drejer stolen rundt, samtidig med at stillbilledet bliver stående, så der dannes et mønster, som stolen roterer henover.

The Singing head
Til denne videoanimation er der foretaget en videooptagelse af hovedet på en mand, som sidder på en roterende stol. Manden sidder i en sort boks, kun oplyst af en lyskegle, som rammer hans ansigt under rotationen. Hver gang lyset rammer hans ansigt, synger han en tone og former munden efter tonen. Også denne optagelse er animeret i en digital kompilering af  kridttegninger og videoprojektioner af ansigtet. De toner manden synger, og de vokaler han former med munden, fungerer som de grafiske notationer,  hvorpå lydbillede bliver  bygget.

Efter opholdet på SVK arbejder Jacob F. Schokking, Holland House og resten af holdet videre med at eksperimentere med forskellige kombinationer af hastigheder og retninger i  videoerne. Nogle af animationerne skal afspilles forfra og bagfra, både visuelt og auditivt, således at personerne, der tager tøjet af, tager det på igen. Herefter fortsætter videoen direkte over i næste animation. Tonerne som personerne synger i starten og slutningen af hver video, bliver i denne konstellation til en form for takt eller beat, som musikerne skaber en lydside til.

BARCODE 01 kan opleves fredag den 29. maj på SMK Friday kl. 19.20-20.00 med live performance ved skuespiller Rikke Lylloff og sanger Jakob Bloch Jespersen, elektroakustisk iscenesættelse ved Gert Sørensen, visuel iscenesættelse ved Jacob F. Schokking samt kamera og redigering af Alexander Fog.