Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Designer Jonas Trampedach har i træ- og metalværkstedet arbejdet på bordet ARCH TABLE, der netop nu udstilles på Snedkernes efterårsudstilling.

Snedkernes Efterårsudstilling finder sted i Kongens Lapidarium, hvis smukke loftskonstruktioner Jonas Trampedach har valgt at bruge som udgangspunkt for designet af sit bord til udstillingen.

Mock-up og valsning af stel
Jonas lavede inden opholdet på SVK en mock-up af bordets ben og bordplade. Med hjælp fra Frank, leder af metalværkstedet på SVK, valsede han fladskinner i aluminium til stellet. Aluminium blev valgt som materiale fordi han regnede med selv at skulle lave stellet på metalværkstedet. Imidlertid var valsen på SVK ikke tilgængelig, og skinnerne til stellet blev i stedet valset hos firmaet Sjølund A/S i Jylland. Set i bagspejlet ville Jonas have valgt at producere bordet i stål, hvis han havde vidst, at det skulle valses af professionelle. I stål ville bordet have været stivere og stærkere. Alligevel synes Jonas at designet af den endelige prototype ligger tæt på den oprindelige skitse:

”Det er rigtig sjovt at se, at bordet inde på Snedkernes Efterårsudstilling virkelig ligner udgangspunktet. Fra skitsen til det færdige resultat er en meget klar sammenhæng.”

Prototypens endelige konstruktion
Da dele af bordet er produceret ude i byen, har det vigtige på SVK været at få pladsen til at samle bordet, og at have værktøjet til at få lavet de sidste detaljer helt præcist.

Bordet er konstrueret af 11 aluminiumsdele og en bordplade. Stellet består af de valsede aluminiumsskinner, i målene 10 x 30 mm, der mødes i grupper af tre, og således danner et kvadrat på 30 x 30 mm. Jonas har forsøgt at give bordet et stramt og minimalistisk udtryk, og forklarer:

”Jeg har bestræbt mig på at få de forgrenede buer samlet på en god måde. Buerne forholder sig tre til én, så når de sættes sammen, danner de et stabilt bordben og et fint kvadrat, som er roligt at se på. ”

Stellet er samlet med samleskruer, og mimer i sin konstruktion de krydshvælvinger og skråbånd som findes i loftet på Kongens Lapidarium.

Bordpladen har Jonas valgt at lave i MDF og egefiner, som er blevet behandlet med sort olie. Det skal passe til temaet for Snedkernes Efterårsudstilling, som i år er Pitch Black. Samlet måler bordet 280 x 90 x 74 cm, og der kan sidde ti mennesker omkring det.

På udstillingen i Kongens Lapidarium er bordet lyssat med spots som giver flotte og dramatiske slagskygger af stelkonstruktionen. Prototypen ARCH TABLE ønsker Jonas på sigt at sætte i produktion, for han er glad for det endelige design:

”Det skinner tydeligt igennem at det er et relativt klassisk bord, med referencer tilbage i tiden, og det er samtidig meget stringent.”

Jonas arbejder lige nu, sammen med designer Birgitte Due Madsen, med et andet projekt på SVK: en videreudvikling af MOBY gipslamper. Det er en helt anden arbejdsproces end den han var igennem med ARCH TABLE. Jonas afslutter:

”En af de ting jeg nyder mest ved det jeg laver er, at processen aldrig er helt den samme – udgangspunktet kan være en materiale- eller skitsebåret opgave, eller en konkret, bestilt opgave.