Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Malerikonservator, Anne Brøndum Torp, har arbejdet i konserveringsværkstedet med tre store malerier af vidt forskellig art og med komplet forskellige problematikker. Dog med én fællesnævner: De havde alle behov for konservering og restaurering.

April 2021

Værk af Jais Nielsen, 1929

Værk nr. 1 er et aftræk af et freskomaleri, malet af Jais Nielsen i 1929. Værket måler 250 x 340 cm. og er et forarbejde til et af Jais Nielsens hovedværker som dekorationsmaler, nemlig vægdekorationerne på Amager Hospital.

Aftrækket havde ligget rullet sammen i årevis, lidt hengemt og glemt. Brøndum Torps opgave bestod derfor i at sikre, at værket ikke blev yderligere beskadiget, så hun begyndte med at lappe huller i lærredet og udtænkte derefter en bedre måde at opbevare det på ved at rulle det op på en større rulle med en trævugge. Processen har ført til en klarlægning af, hvordan og hvor meget, der skal til for at konservere og restaurere et sådant værk, så det kan få sin ære og værdighed tilbage.

Jais Nielsen maleriet på den nye rulle afventende fondsmidler.

Værk af Allan Otte, 2006

Værk nr. 2 er et større maleri af Allan Otte fra 2006, som måler 122 x 407 cm. Maleriet har været udlånt, og der er desværre i den forbindelse kommet en del skader. Der er blevet kastet, noget der ligner cola på maleriet, og der er flere ridser og større huller i den MDF-plade, maleriet er malet på.

Efter Torps arbejde med at rense maleriet, er der desværre stadig misfarvninger efter cola-stænkene. Men hullerne i pladen er blevet planeret, stabiliseret og kittet, og farveskaderne er retoucheret.

Tre værker af Stig Brøgger, 1982

Værk nr. 3 består af tre store malerier på hver 201 x 221 cm. og malet med acryl. De er malet af Stig Brøgger i 1982.  Værkerne har været udlånt og har ligeledes været udsat for hærværk. Især det ene af værkerne havde et særligt stort område med flænger. Derudover var der mange mindre buler og huller.