Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Arkitekt Helena Westerberg arbejder i Træværkstedet på to møbler. Det ene er en rokketaburet i ahorntræ og det andet er en samling af forskellige opbevaringskasser i kirsebærtræ. De to møbler er en del af et overordnet projekt Seven Shades of Wood, i hvilket hun vil designe og udføre syv forskellige møbler i syv forskellige slags træ. De to, møbler hun udfører på SVK, er de første i rækken.

Til projektet studerer Helena forskellige træsorter, hvad der er karakteristisk ved dem, mens de vokser i naturen, om de f.eks. er skrøbelige eller stærke, og hvad deres styrker er som materiale, når de siden skal bearbejdes og hvilket iboende kvaliteter de i myter siges at have.

Med rokketaburetten kom idéen om at udføre en taburet i ahorntræ først, og da hun siden læste om, at asketræ er forbundet med kvaliteten balance, valgte hun at ændre dens funktion til en taburet, hvorpå børn kan lære at finde balancen, alt imens de rokker.

På Træværkstedet har hun først skåret et stykke massivt ahorntræ op til stave og limet dem sammen til at danne fire kvartaler af en cirkel. De skal så monteres på et kryds i midten, og til sammen udgøre taburettens sæde.

Krydset gentages som element i den underste del af taburettens konstruktion. Dette kryds er skåret ud af træet, så det buer, og den buede form gør, at man kommer til at rokke, når man sidder på taburetten.

Det andet møbel, Helena arbejder på, er et modul af opbevaringselementer i størrelser varierende fra 10 gange 10 til 25 gange 25 cm, og ingen af dem er ens. Hun har valgt denne størrelsesorden for at proportionere kasserne, så de let kan bruges af børn. Kasserne har forskellige funktioner: Nogle er skabe med låger, andre har skuffer i og andre igen er åbne. Én af kasserne overvejer Helena at installeres en elpære i, så kassen fungerer lysafskærmende.

Helena har i september 2013 endnu ikke bestemt, hvilke andre møbeltyper, hun vil designe til projektet Seven Shades of Wood eller hvilke træsorter, de skal udføres i.