Skip to content Skip to footer
Brief info

Danmark, 1987

Johanne Rude er uddannet fra Det Fynske Kunstakademi og fra Kunstakademiet i Wien, hvor hun studerede hos den anerkendte maler Daniel Richter. Hun har udstillet på bl.a. Brandts i Odense, fAN Kunstverein i Wien og på galleriet Pablo’s Birthday i New York. Hun har modtaget flere legater og priser, bl.a. Statens kunstfonds arbejdslegat og 15. Juni Fondens hæderspris.

Med udgangspunkt i traditionelle vestlige malerteknikker kombineret med nye tilgange til maleri, undersøger Johanne Rude, hvordan kroppen relaterer sig til billedet, når det både er illusion, objekt og installation i ét. Johanne Rudes malerier benytter traditionelle vestlige maleteknikker som grundering med harelim overfor nye teknikker som akryl airbrush. Dette er en måde at forkaste oliemaleriets seriøsitet og romance i en leg med autoritet og hierarki. I motiv og metode indlejrer hun små paradokser, der både distancerer og tiltrækker beskueren, for eksempel illusionen af dybde i kontrast til materialets fysiske beskaffenhed. Hun opfatter perception og kropslig erkendelse som et grundvilkår for menneskets mentale rum og virkelighedsopfattelse. Derfor arbejder hun med skala og rum og integrerer ofte malerierne med den omgivende arkitektur.

Projekter af

Johanne Rude Lindegaard opholder sig i Frederiksholms Atelier, hvor hun maler tre store malerier som samlet installation til Østre Landsret i Nordhavn.

Johanne Rude har i SVFKs største atelier, Turboladen, arbejdet på en udstilling på Overgaden Institut for Samtidskunst til februar 2021. Her har hun benyttet elementer fra barokken, genskabt i en moderne fortolkning med vægt på maleri i et udvidet felt i et møde med rummet… Læs mere