Skip to content Skip to footer

Test af forskellige måder at bearbejde MYX. MYX er et nyt, levende tekstil udviklet af Jonas Edvard Nielsen.

Hvordan skal vi designe til en mere bæredygtig kultur? Designer Jonas Edvard Nielsen har kastet sig over opgaven og har udviklet en ny type materiale, som lader ham ’dyrke’ et design på naturens egne præmisser og uden at producere affald.

Af Kirstine Autzen
12. december 2013

”Mit projekt er en fortsættelse af mit afgangsprojekt fra Designskolen, hvor jeg tog afgang i sommeren 2013. Her arbejdede jeg med fødevareproduktion og genanvendelse af affald. Ud af mit arbejde kom et nyt materiale, som består af plantefibre og svampemycelie. Materialet hedder MYX og består af plantefibre og affaldet fra produktionen af østershatte.”

Jonas arbejder på SVK på at videreudvikle MYX-materialet, som han kalder et levende tekstil. Han bruger affaldet fra en svampeproduktion til at skabe et nyt og bæredygtigt materiale:

”Svampen vokser og binder på den måde plantefibrene sammen i den ønskede form i løbet af 2-3 uger. Når man har plukket de sunde østershatte, kan man tørre materialet, så det bliver stift og let.”

myx-test-structure381

I Jonas’ afgangsprojekt tog projektet form af en lampe, men på SVK arbejder han nu med at udvikle et siddemøbel af svampe-tekstil over en trækonstruktion. Han skal udvikle træformene og en tørreovn til at færdigbehandle materialet i.

Målet er dog ikke nødvendigvis at designe et møbel, som kan sættes i produktion. Med et nyt materiale som MYX, ser Jonas sin egen rolle en én, der er med til at sætte skub i en lang række initiativer – også andre designeres formgivningsarbejde.

”Der er et stort potentiale i at udnytte og bruge affaldsressourcer, og jeg mener, vi er nødt til at kunne implementere naturlige processer og materialer i industriel produktion. MYX er et tekstil, der kan formes og tilpasses mange funktioner. Det kan bruges til emballage, men også konstruktion og isolering til byggeri. Materialet er bæredygtigt, komposterbart, samt flammehæmmende og vandafvisende. Det er 100% naturligt.”

MYX i en international kontekst
Tendensen omkring udviklingen af nye, bæredygtige tekstiler og materialer er et felt i udvikling. Også andre designere og udviklere arbejder med materialer af e svampegrundlag, fx firmaet Ecovative fra USA. Her har man patenteret et materiale produceret på én bestemt svamp, som man bruger til at producere emballage. Jonas har haft en positiv kontakt med Ecovative, som dog har et andet mål med deres produktion:

”Ecovative har produceret svampemateriale i blokke siden 2007. Mit arbejde er et spring videre ift. deres metode, for mit materiale, MYX, indeholder muligheden for at sætte materialet ind en eksisterende industriel proces. Mit fokus er at udviklet et standardiseret materiale, der kan produceres industrielt. Jeg mener, der er mange flere muligheder i at arbejde med en skal-konstruktion. Jeg arbejder med at skabe måder at samle og bøje emnerne, så de bliver fleksible nok til at indgå i et møbel.”

myx-test-grown-material381
MYX

Maria Hørmann, redaktør på bloggen Hello Materials og ‘Change Maker’ i Design & Innovationsteamet hos Dansk Design Center, orienterer sig også i udviklingen af nye materialer:

”Den aktuelle udfordring i dag er især at få de bæredygtige materialer til at kunne leve op til de konventionelle materialers egenskaber. Alle ved, at det er enormt nemt at spytte styroform ud af maskinen – men det holder ikke i længden. Alt omkring os er jo materialer, så bæredygtigheden skal være en del af grundlaget for udviklingen. Jeg oplever, at de unge designere tænker allerede på designskolerne har en holistisk tilgang til design – som fx Jonas Edvard Nielsen.”

Maria Hørmann var i 2009 med til at starte foreningen CradlePeople, som med baggrund i Cradle2Cradle-ideologien danner et netværk mellem aktører inden for forbrugere, virksomheder, myndigheder og uddannelser. I dag er netværket aktivt og levende:

”Gennem flere år er der nu sket en ændring i opfattelsen af bæredygtige materialer. Hvor mange i starten så det som noget hippie-agtigt og grinte af det, så er det nu en meget stærk bevægelse og spiller en stor rolle i stort set alle nyudviklinger.”

img6303381

img6297381
Jonas arbejder i Metalværkstedet på en tørreovn i de dimensioner, han skal bruge til stolen. 

At sætte billeder på et materiale
MYX er stadig et nyt materiale, og der er udfordringer på vejen. Den største udfordring er at kontrollere dyrkningen, for svampen kræver den rette temperatur og fugtighed. Desuden bør man altid kontrollere dyrkningen or sørge for, at svampen har det godt og trives. Dertil kommer udfordringen med at rammesætte noget, som ikke er brugt før, så andre kan forstå det. Jonas fortæller:

”Det er tit svært at forklare hele projektet og processen bag materialet. Mange mennesker kender ikke til disse naturlige processer og synes måske, de er ubehagelige og farlige. Men vi mennesker er afhængige af naturen. Vi er ikke i kontrol. Vi må lære at bruge de metoder og materialer, som naturen lader os råde over. Der findes ikke affald i naturen, kun ressourcer – og det hele fungerer i et indviklet og sammenhængende kredsløb af energi.”

Om designeren
Jonas Edvard Nielsen er uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi – Designskolen i 2013.

> Jonas Edvard Nielsens hjemmeside

FAKTA OM MYX
Svampen hedder Østershat og er spiselig, sund og nærende. De fleste svampe man kan spise er saprotrofe svampe, dvs. svampe, der gror på dødt plantemateriale eller træer. I en kommerciel svampeproduktion bruger man halm eller savsmuld som substrat, for at få en stabil, kontrolleret kvalitet. Egentlig er den spiselige svamp en frugt, og resten af organismen hedder mycelie. Myceliet kan forklares som den primære del af organismen, hvor svampene er frugterne – som et æbletræ med æbler.

MYX er navnet på det materiale, Jonas har udviklet. Det består af plantefibre og svampemycelie. Svampen gror ind imellem fibrene og samler dem i et tredimensionelt netværk af tråde, også kaldet hyfer. Disse tråde limer plantefibrene sammen og giver materialet styrke og fleksibilitet. Cellevæggene i svampen består blandt andet af kitin, som også findes som en del af den ydre beskyttelse hos insekter og skaldyr. Østershattene er sunde og fulde af vitamin b3, mineraler og proteiner.

MYX kan komposteres og nedbrydes i naturen i løbet af 60 dage. Materialet vender tilbage til naturen uden at forurene, og faktisk fungerer det som et jordforbedrende middel.

> MYX i Projektdatabasen
> MYX Material på Hello Materials