Skip to content Skip to footer
Indlæser Begivenheder

« Alle Begivenheder

  • Denne begivenhed er allerede afholdt.

Udstilling Foyer: Ditte Haarløv Johnsen

august 12, 2022 15:00 - september 9, 2022 17:00

Maputo Diary

12. august – 9. september 2022

Ditte Haarløv Johnsens fotografiske udstilling Maputo Diary er båret af et blik, der er hjemmevant og dog drevet af en længsel efter at høre til. Et blik, der registrerer øjeblikke af liv, død og kærlighed i Maputo rammesat af præmissen om, at når døden er allestedsnærværende, lyser livet skarpt og intenst. Den er en varm hyldest til de nære relationer. Med fokus på livskraft og sammenhold bringer serien en verden, som umiddelbart synes langt væk, helt tæt på.

I starten af 1980’erne var mine forældre en del af den bølge af danskere, der rejste til Afrika som u-landsfrivillige. Jeg boede derfor hele min barndom i Mozambiques hovedstad, Maputo. Vi troede intenst på en lys fremtid, men samtidig kastede en borgerkrig dødsskygger ind i mit og mine venners børneliv. I 1992, da jeg var femten år, flyttede jeg til Danmark med min far. Min mor og yngre søstre blev boende i Maputo. Jeg besøgte dem jævnligt og tog mit første fotokursus der et par år senere. I 2016 flyttede min mor tilbage til Danmark efter 35 år i Mozambique. I 2019 var jeg i Maputo og fotograferede de sidste billeder til fotoserien Maputo Diary, som jeg har arbejdet på i 20 år.

Alle fotografier er optaget med mellemformat analogt kamera, og farvepaletten er mættet. Kompositionerne er rolige og udstråler en både afventende og ulmende stemning på samme tid. De portrætterede møder os med en sjælden sårbarhed og ærlighed – vi er tæt på, ofte helt inde under huden.

Mit venskab med Søstrene, en gruppe homo- og transseksuelle, der er udstødt af deres familie, er en stor del af den konkrete fortælling, sidestillet med både fattigdom og AIDS-epidemiens gru. Mine egne søstre, min mor og som hende de danske kvinder, der, efter forliste ægteskaber, forblev i Mozambique, er også en del af fortællingen. Flere af de portrætterede er døde nu.

De seneste år har jeg arbejdet målrettet på at samle Maputo Diary til en bog, og jeg har brugt dette og flere tidligere ophold på Statens Værksteder for Kunst til at scanne negativer og finde en retning blandt tusindvis af billeder. Jeg er ved at være i mål. I foråret 2023 skal Maputo udgives af Disko Bay Publishing. Billederne, der vises her, er et lille og taknemligt uddrag af processen.

Ditte Haarløv Johnsen er opvokset i Mozambique. Hun er uddannet dokumentarfilminstruktør fra Den Danske Filmskole (2007), Ryerson University – School of Image Arts, Canada (2001) og Danmarks Fotografiske Billedkunstskole Fatamorgana (2000). Hendes prisvindende dokumentarfilm er blevet vist på talrige internationale filmfestivaler. Fotoserien Maputo Diary har hun udstillet i dens forskellige tilblivelsesfaser på bl.a. Kiasma Museum of Contemporary Art, Helsinki (2010), Galleri Image, Aarhus (2011) og Fotografisk Center, København (2013). Maputo Diary er en del af den permanente udstilling The Camera and Us på Det Nationale Fotomuseum i Den Sorte Diamant (2021).

Detaljer

Start:
august 12, 2022 15:00
Slut:
september 9, 2022 17:00
Begivenhed Kategorier:
, , ,
Begivenhed Tags:
,

Arrangør

Statens Værksteder for Kunst

Sted

Statens Værksteder for Kunst
Strandgade 27B
København K, 1401 Danmark
+ Google Maps
Se Sted hjemmeside