Skip to content Skip to footer

Levent & Rommes stand på Brooklyn Designs. I baggrunden ses deres fire prisvindende lamper udført i papir.

Læs mere om Anne Romme på SVK her

Skulpturelt lys er kodeordet i designerduoen Levent & Rommes værker. På designmessen Brooklyn Designs kunne man se 2. generation af skærmen ’Saturated porosity’, som Anne Romme vandt Time to design 2008 med, såvel som andre af duoens designs.

Af Ida Sofie Minke Anderson
Maj 2009

Anne Romme og Fiyel Levent mødte hinanden på Cooper Union Architecture School i New York og har i de sidste to år udforsket lysets veje og genveje i deres elegante design. Med deres kombination af komplekse og samtidig simple designs og brugen af både teknologi og klassisk håndværk i udførelsen af værkerne, skaber Levent & Romme værker, som er enkle, nærmest transparente i deres udtryk.

På Brooklyn Designs, et udstillingsrum for design tegnet og produceret i Brooklyn, New York, udstillede de både lamper, skærme, sengegærde og sofabord, som alle gjorde sig bemærket ved både lethed og en særlig eksponering af mønstre og ornamenter, som tillader lyset af strømme igennem.

Ny udgave af den skulpturelle skærm
I efteråret 2008 havde designer Anne Romme tre måneders arbejdsophold på Statens Værksteder som en del af Time to design-prisen, og her producerede hun den skulpturelle rumdeler ’Saturated Porosity’. Skærmen blev efterfølgende udstillet i Normann Copenhagens Flagship Store.

Til Brooklyn Designs havde Levent & Romme udført en ny udgave af skærmen. Hvor skærmen lavet i træværkstedet på Statens Værksteder var udført i træsorten rød-el og skåret ud og samlet ved hjælp af håndkraft, er elementerne i den nye skærm skåret ud i MDF ved hjælp af CNC-teknologi og efterfølgende samlet, slebet og malet hvid.

Hvis man sammenligner de to skærme, er der detaljer i ’2. generation’ af skærmen, the Weave Screen, som er anderledes end den første, men det lette, kurvede udtryk, der gør, at skærm og lys ændrer sig, alt efter hvilken vinkel man ser den fra, er bibeholdt i den nye. På Brooklyn Designs var skærmen med på et samlet udstillingsområde sammen med andre designs og mindre skulpturer lige ved indgangen. En opstilling hvor skærmen tiltrak sig meget opmærksomhed, og Anne Romme kunne da også fortælle, at der havde været adskillige forespørgsler på den.

Skandinavisk vinterlandskab
På selve standen var det Levent & Rommes hvide seng, som udgjorde det store blikfang. Med et sengegærde konstrueret af 24 rektangulære, ornamenterede elementer, hvorigennem lyset skinner og skaber associationer til alt fra klar stjernehimmel til skandinavisk vinterlandskab, lyste den op og indgik i et perfekt samspil med en rumdeler udført i hvid polyethylen (et plastmateriale).

Med på udstillingen havde Levent & Romme desuden fire lamper, som Designbloggen Inhabitat, der sætter fokus på bemærkelsesværdigt bæredygtigt design, tildelte prisen ’Best Lighting Design’ i deres ’Editors Choice Awards’. Mønstrene på lamperne er inspireret af den japansk-amerikanske kunstner Ruth Asawa, ligesom lamperne ifølge Levent & Romme også er inspireret af japanske Isama Noguchis papirlamper. Lamperne er udført i et stykke papir hver, hvori mønstrene er skåret ud. Igennem sirlige cirkler og linjer strømmer lyset igennem og kaster skulpturelle skygger på gulvet.

De fire lamper var solgt, da messen sluttede søndag, og duoen skulle til at tage stilling til, hvordan fremtidige lamper skal produceres, da flere købere havde meldt sig på banen til netop disse designs. Også sofabordet, udført i hvid korian med referencer til den østrigsk-fødte, amerikanske skulptør Erwin Hauers geometriske mønstre, talte til publikum og er også umiddelbart til at arbejde videre med produktionsmæssigt.

Dialog mellem designere og publikum
Brooklyn Designs er et årligt show arrangeret af Brooklyn Chambers of Commerce, som i år skød New York Design Week i gang (den store designmesse ICFF fulgte i weekenden efter). Brooklyn Designs første show blev holdt i 2003, og udgjorde dengang som i dag et udstillingsvindue for moderne samtidsdesign. Det særlige ved denne designudstilling er, at den giver en unik mulighed for dialog mellem de besøgende og de enkelte designere selv omkring de udstillede produkter, i det designerne skal stå på deres stand alle tre dage, udstillingen løber over. Alle udstillere er desuden udvalgt af en jury.

Messen var den første gang, designduoen Levent & Romme udstillede deres design samlet, og med den respons, de fik på deres arbejde i løbet af de tre udstillingsdage, har de fået masser af inspiration til at arbejde videre med deres ting og udvikle de produkter, som allerede har vist stort potentiale.

—-

Læs mere
Levent & Romme blogspot
Brooklyn Designs
Inhabitat
Time to design – new talent award