
Smykkekunstner Camilla Prasch inspireres af undseelige, usynlige og oversete hverdagsobjekter.
Læs mere om Camilla Prasch på SVK her
Smykkekunstner/designer Camilla Prasch er født i Berlin i 1967 og uddannet fra Danmarks Designskole i 1997 på Institut for Rum. Hendes smykker og udstillinger bevæger sig konceptuelt imellem kunst, arkitektur, design og kunsthåndværk og opfordrer til samspil mellem publikum og objekt. På Statens Værksteder har hun udviklet unikaobjekter og prototyper på produkter.
Af Ida Sofie Minke Anderson
Nov. 2009
De anvendte materialer i hendes koncepter ligger et stykke fra de gængse smykker. Igennem en årrække har hun arbejdet med trykknapper og silikone og ud af disse skabt værker, der tager form og liv efter kroppens bevægelser. I sine seneste værker har hun arbejdet med papirlabels i forskellige størrelser og skabt en række nye foranderlige smykkekoncepter.
Værkerne ligger i mellemrummet mellem funktionelle produkter, beklædningsrelaterede fragmenter, kropsobjekter, uhøjtidelige smykker, unika og kunstneriske objekter med en funktionsdefineret æstetik – selv kalder hun dem smykkepostulater.
Synliggørelse af det usynlige
“Jeg udvikler ready-mades og konceptobjekter til kroppen af genkendelige hverdagsmaterialer. Jeg arbejder med synliggørelse af det usynlige (ruminstallationerne) og synliggørelse af det glemte og oversete igennem mit materialevalg i mine kropsobjekter. Rumindtagende smykker, der forholder sig til kroppen, hvor de får deres form, bliver levende, så snart de bliver taget på. Når man bevæger sig, får de deres helt eget liv.
Mit ’håndværk’ befinder sig også i mit hoved, i konceptudviklingen, det immaterielle, der ikke har forudbestemte materialeforpligtelser. Jeg registrerer, måler og beskriver. Det er min måde at afkode og begribe verden på,” fortæller Camilla Prasch.
—-
Om kunstneren
Camilla Prasch’ udstillingsaktiviteter og legater tæller bl.a. CC+ for MoMA i New York 2006, SCHMUCK i München 2004, 2007, Design Miami 2008, SOFA New York + Chicago 2007, 2008, 2009, Biennaleprisen 2002, Soloudstilling på Kunstindustrimuseet, præmieret af St. Kunstfond 2004, PLACES -THINK TANK på CAA i London vandreudstilling 2006/07, Designpuljen New York 2007, Køppe Gallery ALL-READY-MADE 2008 og Danish Crafts udst. STUFF i Toronto, Canada 2004.
PAPIR – Ved arbejdsbordet med binding af papirmærker.
SØJLE – Trykknapper og silikoneskiver bliver til søjler i rummet (i baggrunden).
LED – Med udgangspunk i traditionelt smykkehåndværk trækkes papirprismærker på tråd og samles i led efter led efter led…
SPEJL – Et uundværligt værktøj i processen for at forholde sig til kroppen og dens bevægelser…
PÅ SNOR – Ikke helt afsluttet søjle af stempler på snor.
OVERBLIK – og systematik…
NUMMERERET – …eksperimenterne nummereret og sorteret i kasser.
FORSØG – Eksperiment nr. 5.
FØRSTE SKRIDT – Opslagstavlen med lister, (tyske) ord, collager mv. = første skridt på vejen.
VÆRK – De store papirhalskæder “Ineinander”, “Nacheinander” og 2 endnu navnløse.
BOGSTAVER – Typografiske bogstaver af træ købt på loppemarkeder og hos marskandisere i København, New York og Tokyo.
HALSKÆDE – “Tragende Buchstaben” og en “Zahlenring”. Udstillet på Køppe Galleri 08 og på Koldinghus 09.