Skip to content Skip to footer

Kunstfestivalen Tumult løber fra 21. august til 24. oktober 2010, og skydes i gang ved et arrangement på Ruinterrænet i Vordingborg kl. 17-22. Billedet viser en model af billedkunstner Søren Loses bidrag til festivalen.

Hvad drømmer man om, når man bor mellem Nakskov på Lolland og Borre på Møn? Og kan man engagere befolkningen i at diskutere identitet og udvikling af en egn igennem kunstprojekter?

August 2010

Det var de spørgsmål, som kunstnerisk leder og kurator Christian Skovbjerg Jensen tog afsæt i under udviklingen af kunstfestivalen Tumult, som løber fra 21. august og til 24. oktober 2010.

Ganske usædvanligt lægger SVK hus til kunstfestivalens koordinatorgruppe. Statens Værksteder bruges oftest til den praktiske og håndværksmæssige del af kunsten, men netop nu genlyder et lille projektrum på 3. sal af planlægning af kunstprojekter, debatter, bogudgivelse og live-optrædender.

Lokale kræfter
Op til og under festivalen skaber kunstnere og lokale sammen en del af de projekter, som skal sætte gang i debatterne. Kunstnergruppen Wooloo har overbevist en gruppe beboere i landsbyen Horbelev til at aflevere deres fjernsyn en uge op til åbningen, for i stedet at bruge deres tid på sammen at bygge en kæmpeskulptur med skriften NEW LIFE HORBELEV.

Den tyske kunstner, Thomas Kilpper, flytter midt i september ind en række boligblokke, som skal rives ned i januar. Igennem en dialog med de beboere, som ikke har fundet et nyt sted at bo endnu, vil han udsmykke de tomme lejligheder, trappeopgange og arbejde med vinduerne.

Tanja Nellemann Poulsen laver et land art-projekt, hvor hun, sammen med nogle af egnens unge landmænd, udvikler sætninger om blandt andet høst og sukker.

En lollænder krydser sit spor
En af de deltagende kunstnere, Søren Lose, har netop rykket sit arbejde ind på fotoværkstedet, og kunstfestivalen er således godt repræsenteret på Gammel Dok. Om sit bidrag til Tumult siger han:

”Jeg rekonstruerer en husfacade af et forladt selvbygget hus, som jeg fotograferede for over 10 år siden. Originalen er for længst revet ned, og min rekonstruktion kommer til at stå på en åben mark få kilometer fra den oprindelige placering.”

Søren Loses interesse i regionen er ikke tilfældig. Han er selv født og opvokset på Lolland, og kender området rigtig godt. Hans arbejde tager ofte udgangspunkt i det lokale og om at vende tilbage til sin egen baggrund, siger han:

”Jeg er fortrolig med stedet, og fordi jeg kender historien så godt, tager jeg det kontekstuelle og stedsspecifikke element meget alvorligt. Ofte er det nemmere at opleve et sted for første gang og med friske øjne. Men det har været, og er fortsat, en spændende udfordring. Jeg glæder mig til at se den endelige konstruktion om nogle uger.”

På SVK arbejder Søren Lose med et projekt, som skal vises på Øregaard Museum i Hellerup i oktober. Og som rekonstruktionen af det lollandske hus, har også dette projektet udgangspunkt i det lokale, museets historie, nemlig en familiehistorie med tråde til de danske kolonier i Karibien.

Optakten til festivalen i fuld gang
Koordinatorgruppen for festivalen består foruden Christian Skovbjerg Jensen af 5 kulturkonsulenter og kulturformidlere. I disse dage arbejdes der både på Statens værksteder og på kontoret i Guldborgsund Kommune – og på de mange togture frem og tilbage. Alt sammen for at gøre klar til festivalens start den 21. august, hvor arrangementet skydes i gang på Ruinterrænet i Vordingborg kl. 17-22.

Kunstnere:
A Kassen / Aleksandra Mir / Arkiv Stakit Kasket / Bettina Camilla Vestergaard / Danh Vo / Frans Jacobi / Katya Sander / Kristoffer & Mette Glyholt / Mads Lynnerup / Marie Lund / Mark Dion / Miriam Nielsen / Nina Fischer & Maroan el Sani / Parfyme / Rikke Cora Larsen & Carina Jo Sivager / Søren Lose / Superflex / Tanja Nellemann Poulsen / Tea Mäkipää / Thomas Kilpper / Wooloo