Skip to content Skip to footer

Norsk designer vinder årets Time to Design – new talent award.

Designere fra 34 forskellige nationer havde ansøgt, men juryens valg faldt i år på 28-årige Siren Elise Wilhelmsen fra Norge og hendes projekt Developing time – Time Developing. Hun modtog prisen den 26. august på Statens Værksteder for Kunst.

Direktør Frederik Hardvendel bød velkommen og overlod derefter ordet til Jesper Pagh fra Link UP. Under overskriften “Design Your Career” ledte Jesper et panel af repræsentanter fra flere grene af designbranchen igennem vigtige emner, som kan hjælpe unge, talentfulde designere til at etablere sig som designere.

time-to-design-2010-event-2.img

time-to-design-2010-event-3.img

Thomas Lykke, OeO, talte for, at unge meget tidligt i deres karriere tænker internationalt og forsøger at komme til at lære af de bedste i branchen. Anders Byriel fra Kvadrat fortalte, hvordan en produktion typisk er et udpræget samarbejde mellem designer og producent. Stine og Enrico, GamFratesi, fortalte om deres gode oplevelse med at holde hverdagen fri af rutinen – for deres vedkommende ved at have adresse både i Danmark og i Italien.

Til prisoverrækkelsen kom også 2008-vinderen Anne Romme, som netop nu har værkstedsplads på Statens Værksteder for Kunst. 2009-vinderne Wai & Lanzavecchia tilbringer også netop nu et par dage i København og følger op på de kontakter, Time to Design-opholdet gav dem.

time-to-design-2010-event-5.img

time-to-design-2010-event-1.img

Vinderprojektet

Developing Time – Time Developing er en videreudvikling af Sirens tidligere projekt Time Machine 365 – Knitting Clock, der var hendes afgangsprojekt ved University of Arts Berlin. Dette projekt resulterede i et strikkeur, som målte og registrerede tiden 3-dimensionelt i garn. Projektet kan bedst beskrives som en kombination af en strikkemaskine og et kukur. Hver halve time markeres med en maske, og hvert døgn registreres med 48 masker. Et kalenderår resulterer i et ca. 2 meter langt tørklæde.

 

time-to-design-2010-event-6.img

 

Siren skal i efteråret bruge sit ophold på Statens Værksteder for Kunst til at bringe projektet tættere på brugeren. I samarbejde med Thomas Lykke fra rådgivnings- og strategifirmaet OeO skal hun finde en måde at bringe det strikkende ur ud i verden på – i første omgang vil det blive vist i Normanns butik i København i november.

Hvem er vinderen?

Siren er født i Bergen i Norge, men er bosat i Berlin siden 2002. Hun er uddannet industriel designer fra Universität der Künste Berlin og TU-Berlin. Hun har tidligere deltaget i projekter for Moleskine Notebook og på DMY International Design Festival. Siren fortæller, at hun altid foretrækker at arbejde ud fra et koncept eller ide, som har et filosofisk anstrøg. Derfor er det ikke så vigtigt, om produktet er en stol, en vase – eller et ur. Det vigtigste er at bruge designprocessen til at tage fat om og konkretisere vores liv og hverdag på en skæv måde.

Juryens begrundelse

“Siren Elise Wilhelmsens ret nørdede designprojekt kan betegnes som en slags designmæssig grundforskning. Med et filosofisk udgangspunkt angriber det et fælles vilkår og søger at formgive et – usynligt – fænomen i livet. Udbyttet af Developing Time – Time Developing kan enten forstås i en kunstnerisk eller en designmæssig ramme, men projektet er så anderledes, at det har potentiale til at vise verden noget virkelig innovativt.”

Unik platform for unge talenter

Time to design blev uddelt for første gang i 2008 og er en international designpris rettet mod designere i begyndelsen af deres karriere. Prisen er indstiftet ud fra ideen om at skabe en unik platform for et ungt talent inden for designbranchen – en platform, der kan bidrage til den enkeltes videre professionelle karriere.

Prisen inkluderer et tre måneders arbejdsophold på Statens Værksteder, 50.000 kr., der er doneret af Træets Arbejdsgivere, samt en 14 dages udstillingsperiode i Normann Copenhagens Flagship Store. I år vil vinderne desuden få tilbudt et karriererådgivningsforløb ved firmaet OeO.

> www.timetodesign.eu