Skip to content Skip to footer

Statens Værksteder for Kunst har for nylig overtaget en kulturhistorisk ejendom fra det 16. århundrede beliggende i hjertet af det gamle København ved Frederiksholms Kanal.

Af Rebekka Lewin
4. sept. 2015

Hvis man kommer fra udlandet eller provinsen er det muligt at søge om ophold i vores nye gæstebolig i forbindelse med et tildelt arbejdsophold i værkstederne i Gammel Dok pakhus. Det gamle hus er sat i stand og indrettet bevidst med fokus på moderne indretning op imod den kulturhistoriske atmosfære, hvilket helt naturligt skaber en autentisk og dedikeret stemning.

Den gamle bygning har oprindeligt fungeret som smedje som en del af den gamle Hestgardekaserne, tegnet af arkitekten Andreas Kirkerup i 1792 og holdt i en stram neoklassicistisk stil. I huset overfor, hvor Undervisningsministeriet holder til, var der før i tiden stalde, og i det lange hus ud mod kanalen, hvor der i dag er galleri, var der saddelmagerværksted. I smedjen blev der bl.a. produceret hestesko og seletøj.

Siden 1945 har smedjen tilhørt Billedhuggerskolen under Det Kongelige Danske Kunstakademi, og nogle af de mest betydningsfulde billedhuggere har boet og arbejdet her, bl.a. billedhugger Anne Marie Carl Nielsen – gift med komponist, Carl Nielsen. Bygningen blev overdraget til SVK i november 2014

DSC7136_web

Foto: Morten Nilsson

Moderne indretning
Bygningen er erklæret bevaringsværdig af Københavns Kommune, og dermed stilles der særlige krav til vedligeholdelse og regler, man skal følge, i forbindelse med istandsættelse. F.eks. skal mure, døre og vinduer stå i deres oprindelige form.

Med dette in mente har SVKs personale lagt alle kræfter i at istandsætte det indvendige af smedjen for at gøre den beboelig for tre kunstnere ad gangen. Der er således tre individuelle rum med fælles køkken og bad. Køkkenet ligger i selve den gamle smedje med ildstedet som omdrejningspunkt, hvilket efterlader et rustikt og autentisk aftryk på hverdagen.

Foran ildstedet kan beboerne nyde synet af en unik kulturskat – en gammel ambolt med inskriptioner fra kong Frederik VIs tid. Ambolten er doneret af Emil Nielsen Smedeværksted A/S til minde om husets oprindelse.

_MG_6197 as Smart Object-1_web_amboltFoto: Kirstine Autzen

Den gennemgående tanke med smedjens indretning har været at skabe en balance mellem husets historiske karakteristika og moderne dansk møbeldesign af høj kvalitet. På SVK udvikler den nye generation af designere løbende nye prototyper og designprojekter, hvilket betyder, at smedjens indretning udgør en dialog mellem danske klassikere og nye stærke bud på tidssvarende design. Smedjen fungerer således som en slags ”show room” for SVK, og det er planen, at der i årene frem vil blive tilført nye designelementer, efterhånden som der udvikles relevante projekter i Gammel Doks værksteder.

Værelserne er møbleret med moderne, danske klassikere af møbeldesignere som Mogens Koch, Børge Mogensen, Poul Henningsen, Arne Jacobsen, Hans J. Wegner m.fl.

_DSC7610_værelse
Foto: Morten Nilsson

Fællesarealerne er indrettet med nyt design af yngre designere, som har haft ophold på SVK. Her kan nævnes:

> Margrethe Odgaard – spisebord og siddemøbler
> Milia Seyppel – lamper over spisebordet
> Jonas Trampedach – køkkenelementer
> Line Depping – knager i mellemgangen

_DSC7121_spisebordMargrethe Odgaards spisebord, materiale: Eg og epoxy indlagt med intarsia
Milia Seyppels lamper, materiale: metal og træ. Foto: Morten Nilsson

_DSC7430_web_køkken
Køkkenelementer af Jonas Trampedach, materiale: træ og metal. Foto: Morten Nilsson

_MG_6447 as Smart Object-1_web
Line Deppings knager, “Hook”, materiale: Dampbøjet træ. Foto: Kirstine Autzen