Skip to content Skip to footer

På Statens Værksteder for Kunst (SVK) arbejder vi på at udvikle en online vidensportal for kunstneriske metoder og materialer. Portalen, som har fået navnet Bagom Kunst og Design – metoder og materialer, skal være en frit tilgængelig ressource for udøvende kunstnere, designere, kunsthåndværkere og konservatorer, såvel som et værktøj til undervisning og formidling.

Hensigten med portalen er at give alle interesserede et indblik i de mange specialiserede arbejdsmetoder, der findes inden for det kunstneriske felt. For at gøre portalen anvendelig og tilgængelig er den oprettet i Wikipedia, verdens største opslagsværk, som kan nås af alle med en internetforbindelse.

Værkstedsviden

Portalens indhold og indretning tager afsæt i den viden, der findes på SVK. For ti år siden blev det pålagt huset at formidle de projekter, som hvert år bliver realiseret i ateliererne og de højt specialiserede værksteder. Det resulterede i en vidensdatabase på SVKs hjemmeside, som i dag indeholder over tusind artikler om de kunstnere og designere, der har haft ophold på SVK, og deres ofte store og krævende projekter. Artiklerne følger kunstnernes arbejde tæt, og fokuserer særligt på deres arbejdsprocesser, dvs. hvordan værket bliver til, frem for hvad der bliver til.

Den nye vidensportal tager afsæt i denne viden, men zoomer helt ind på de mange materialer, kunstnerne arbejder med, og de teknikker, de anvender. Portalen er indrettet efter de forskellige værkstedsmiljøer, der findes på SVK, og opdelt i kategorier som Metal, Træ, Tekstil m.fl.

Open Source

Portalen er integreret i Wikipedia for at optimere brugervenlighed og tilgængelighed. Wikipedia er verdens største opslagsværk, altid lige ved hånden, og de artikler, som samles i portalen Bagom Kunst og Design – metoder og materialer kan også findes gennem helt almindelige søgninger i Google eller Wikipedia.

Da Wikipedia er et open source opslagsværk, kan alle bidrage med deres viden. Det betyder, at Bagom Kunst og Design – metoder og materialer ikke blot er en portal til informationssøgning, men også et værktøj til vidensdeling. Sammen med Wikipedia Danmark, SMK og en række andre kulturinstitutioner, er SVK med til at afholde Wiki-Labs, dvs. skriveworkshops af to timers varighed, hvor vi arbejder på at oprette og redigere Wikipedia-artikler om kunst og design. Alle er velkomne – også selvom man aldrig har skrevet til Wikipedia før!

Er du interesseret i at komme til workshop, bidrage med din viden, eller vil du blot høre mere, kan du kontakte Maja Gro Gundersen på wikipedia@svfk.dk

Du kan også holde dig opdateret i Facebook-gruppen: Wiki Labs Kunst

> Download Wiki Lab start kit

> Online starthjælp

Wikiprojekt: Bagom kunst & design – metoder og materialer er støttet af:

  • A.P. Møller Fonden
  • Beckett Fonden
  • Dronning Margrethes & Prins Henriks Fond
  • Aage og Johanne Louis-Hansens Fond